Вархељи: Надам се да ће Европски савет одлучити да отвори преговоре са БиХ

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Mar.2024, 21:00

Вархељи: Надам се да ће Европски савет одлучити да отвори преговоре са БиХ

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи оценио је данас да политичка коалиција која је на челу БиХ даје резултате и изразио наду да ће Европски савет следеће недеље одлучити да отвори приступне преговоре са БиХ, као што је то предложила Европска комисија. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Wikimedia Commons/ European Parliament
Вархељи је, говорећи о потенцијалном датуму за почетак преговора са БиХ, рекао да ће Европска Комисија, уколико Европски савет усвоји предлог о почетку преговора, одмах почети са припремом преговарачког оквира и изнети га Савету.

Он је новинарима, укључујући новинарима присутним у име Еуропеан неwсроом-а, чији је Танјуг део, нагласио да у ЕУ не раде са роковима, већ испоруком резултата.
„Веома је тешко прејудицирати колико је времена потребно Савету да постигне консензус. То захтева једногласно мишљење држава чланица, али када постоји, можемо да пређемо на наредну фазу. Понудили смо Савету да смо спремни да их известимо о развоју догађаја, ако то буде потребно, пре доношења преговарачког оквира“, рекао је Вархељи.
Вархељи је нагласио да је БиХ достигла потребан ниво усклађености са критеријумима за чланство, а када је реч о мерама и реформама које БиХ треба да спроведе, споменуо је Изборни закон и Закон о судовима.
Он је, упитан шта мисли о упозорењу америчке обавештајне службе о ризику од насиља на Западном Балкану и самом извештају који се односи и на председника Републике Српске Милорада Додика, рекао да Европска комисија није обавештајна агенција да доноси процене.
Вархељи је рекао да Додикова реторика изазива забринутост, али је нагласио да су представници РС део институција и доношења одлука у БиХ.
„Они су такође део спровођења свих реформи захваљујући којима земља сада може да напредује, а то укључује и председника РС“, нагласио је Вархељи.
Rute: Holandija će dati 100 miliona evra češkoj inicijativi za kupovinu oružja Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вархељи: Надам се да ће Европски савет одлучити да отвори преговоре са БиХ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.