Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Mar.2024, 12:30

Руке су вам стално суве? Ево шта све може да буде узрок

Руке су у зимском периоду посебно суве. Фото: Pexels/Karolina Grabowska Сува кожа руку су чест проблем који мучи многе људе током целе године. Овај проблем може да буде веома исцрпљујући и зато је битно да схватимо шта све може бити узрок, и која је набоља превенција.
Ово су најчешћи узроци >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << зашто су вам руке стално суве:
1. Време Током лета, сунце извлачи залихе влаге из коже и остављају вам осећај сувоће, затегнутости и свраба. Са друге стране, хладан ваздух и ветар, као и сув ваздух у просторијама током зиме утичу на исушивање коже на рукама.
2. Претеривање са прањем Топла вода, сапуни и дезинфицијенси на бази алкохола лако исушују руке, поготово ако се прање понавља много пута у току дана.
3. Хемикалије Прање судова и чишћење куће излаже ваше руке хемикалијама које иритирају и исушују кожу, тако што оштећују њену природну заштитну баријеру.
4. Хронични кожни поремећаји Ако патите од екцема или псоријазе, вероватно се стално борите са сувим рукама и сврабом.
Како олакшати себи?
Поштујте неколико правила и спречићете константно исушивање коже руку:
1. Честа хидратација Сувој кожи руку неопходна је интензивна хидратација. Кад год осетите да су вам руке суве, посегните са кремом, која би требало да у себи садржи витамин Е; који је изузетно важан за лепу и здраву кожу. Током дана наносите крему која се лако упија, како вам не би сметала у свакодневним активностима, док пред спавање можете да нанесете неку маснију и оставите да делује док спавате.
2. Нежно прање Користите благо средство за прање руку са састојцима који хране кожу, попут алоја вере или ши путера. Такође, немојте прати руке превише хладном, али ни превише топлом водом. Пожељно је да одмах након прања намажете руке кремом.
3. Користите рукавице Исто као што чувате руке од хладноће током зиме, тако их треба чувати и током прања судова или руковања хемикалијама.
4. Не заборавите заштиту од сунца Кожа је деликатан орган који се лако оштети услед штетног деловања сунчевих зрака. Зато увек треба користити крему која има најмање фактор 15 заштите од сунца.
Када се треба јавити дерматологу? Ако патите од веома суве И испуцале коже склоне крварењу, нарочито ако имате дијагнозу псоријазе или екцема, време је да посетите дерматолога..
Da li preterana zabrinutost može loše uticati na naše zdravlje?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Руке су вам стално суве? Ево шта све може да буде узрок се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.