Мађарска неће толерисати Бајденове лажи

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Mar.2024, 09:59

Мађарска неће толерисати Бајденове лажи

Орбан је „одлучно изјавио да не мисли да демократија функционише, он тражи диктатуру“, рекао је Бајден у свом говору Будимпешта је протестовала због коментара америчког председника Џоа Бајдена да мађарски премијер Виктор Орбан настоји да успостави „диктатуру“. Фото: Unsplash/Keszethelyi >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Timi Мађарска неће толерисати ове „лажи“, рекао је новинарима у уторак министар спољних послова Петер Сијарто, преноси Раша ТудејБајден је то коментарисао прошлог петка током прекида кампање у Пенсилванији. Раније током дана, Орбан је посетио Доналда Трампа, претходног председника САД и Бајденовог ривала на предстојећим изборима, у својој резиденцији Мар-а-Лаго на Флориди.Орбан је „одлучно изјавио да не мисли да демократија функционише, он тражи диктатуру“, рекао је Бајден у свом говору.
Сијарто је у уторак рекао новинарима да Орбан никада није рекао ништа слично овим речима. Такође је открио да је Будимпешта због тога позвала америчког амбасадора.
„Тражили смо од амбасадора да нам покаже цитат, са местом и датумом, где је премијер рекао оно што му је председник Сједињених Држава приписао. Очигледно, таква изјава није дата, тако да нисмо могли добити никакав суштински одговор“, рекао је мађарски министар спољних послова.Будимпешта „није у обавези да толерише такве лажи било кога, чак и ако је та особа председник Сједињених Америчких Држава“, додао је Сијарто. Амбасада САД потврдила је да је изасланика Дејвида Пресмана у уторак позвало на хитан састанак мађарско министарство спољних послова.
„Амбасадор Прессман увек поздравља прилику да разговара о стању мађарске демократије са нашим савезником“, рекао је портпарол АФП-у у саопштењу послатом е-поштом.
Након састанка са Трампом, Орбан је похвалио бившег америчког лидера као „председника мира“ и рекао да би његов повратак у Белу кућу био „бољи“ за свет.
Мађарски премијер је такође рекао да је поносан што и његова нација тражи мир. Мађарска је доследно позивала на дипломатско решење сукоба између Кијева и Москве, критикујући друге западне земље због слања оружја Украјини. Такође је одржао економске везе са Русијом и назвао санкције ЕУ против Москве „контрапродуктивним“.
Bajden i Tramp osigurali predsedničke nominacije – ponovo u trci za predsednika SAD

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мађарска неће толерисати Бајденове лажи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.