Француска забрањује назив месо за биљне производе

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Mar.2024, 09:55

Француска забрањује назив месо за биљне производе

У јеку пољопривредне кризе и протеста фармера, Француска је објавила декрет о забрани употребе назива меса за биљне производе. Највиши суд ЕУ тек треба да донесе пресуду којом се појашњава усаглашеност ових прописа са правним оквиром ЕУ. Фото: Unsplash/likemeat Француски премијер Габријел >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Атал је 27. фебруара објавио да је „ово био захтев њихових пољопривредника”, рекавши да је објављена уредба о забрани назива бифтек, или шунка за производе на бази биљака”, пише Евроактив.
Декрет је део новог француског „плана суверенитета” за сточарство, укључујући и помоћ од 400 милиона евра, што је дугогодишњи захтев сектора.
Према новом француском закону, међу терминима чија је употреба „забрањена за означавање намирница које садрже биљне протеине су: филет, печеница, рамстек, бифтек, шунка…
Одређени прехрамбени производи ће моћи да наставе да користе ове термине иако садрже биљне протеине, под условом да произвођачи поштују одређене стандарде. Рецимо, присуство не више од 0,1 одсто биљних протеина за „течно цело јаје” или пет одсто за „кобасицу”. Како се наводи, непоштовање закона може резултирати казном до 1.500 евра за појединца и 7.500 евра за компанију.
Закон се не примењује на производе „произведене или пласиране на тржиште у другој држави чланици Европске уније или у трећој земљи”.
Иначе, највиши административни суд Француске суспендовао је сличну уредбу објављену у јуну 2022. на захтев удружења које промовише биљне протеине. Државни савет је предмет упутио Европском суду правде ради тумачења европских прописа о означавању.
Правни оквир за означавање хране обухвата закон заједнице и стандарде заједничке пољопривредне политике.
Prodaja novih automobila u Velikoj Britaniji u februaru najveća za 20 godina

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Француска забрањује назив месо за биљне производе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.