Бајден и Трамп осигурали председничке номинације – поново у трци за председника САД

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Mar.2024, 09:31

Бајден и Трамп осигурали председничке номинације – поново у трци за председника САД

Председник САД Џозеф Бајден и бивши председник Доналд Трамп формално су осигурали председничке номинације Демократске, односно Републиканске станке, после победа на примарним изборима у Џорџији, Мисисипију и држави Вашингтон. То значи да ће се стари ривали поново сусрести >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на изборима за председника САД 5. новембра ове године. То ће бити први пут од 1912. године да су кандидати на изборима два америчка председника. Фото: Танјуг/AP Photo/Patrick Semansky Бајден је на страначким изборима освојио више од 1.968 делегата, колико је било потребно да би формално осигурао председничку номинацију демократа, а Трамп неопходних 1.215 за номинацију у Републиканској странци.Кандидатура Џозефа Бајдена биће озваничена на конвенцији Демократске странке у Чикагу у августу, а Трампова на конвенцији у Милвокију у јулу.
Према америчком изборном процесу, на основу резултата страначких избора у појединачним државама кандидатима се додељују делегати. Да би осигурао номинацију, кандидат мора да има одређен број делегата који се затим и формално изјашњавају на страначким конвенцијама.
„Суочени смо са отрежњујућом реалношћу. Слобода и демократија су у опасности овде у Америци као никада пре, од Грађанског рата. Доналд Трамп води кампању огорчености и освете која угрожава саму идеју Америке.Верујем да ће Американци изабрати свој пут у будућност“, поручио је Бајден у саопштењу пошто је номинован за кандидата демократа за председничке изборе у Америци у новембру ове године.
Истакао је и да му је част што је освојио другу председничку номинацију демократа.
Доналд Трамп је већ прошле недеље освојио номинацију и постао кандидат Републиканске странке за изборе за председника САД, када се из трке за номинацију у Републиканској странци повукла и последња преостала Трампова ривалка, Ники Хејли.
Stranački izbori u Džordžiji prilika da Bajden i Tramp obezbede nominacije

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бајден и Трамп осигурали председничке номинације – поново у трци за председника САД се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.