Консултације о избору потпредседника и радних тела Скупштине Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Mar.2024, 09:12

Консултације о избору потпредседника и радних тела Скупштине Србије

У Скупштини Србије за данас су заказане консултације посланичких група о избору потпредседника парламента, чланова радних тела и сталних парламентарних делегација у међународним институцијама, док је наставак седнице на којој треба да се изабере председник и заврши конституисање >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << заказан за понедељак, 18. марта. Фото: Wikimedia Commons/Mister No Посланички мандати су потврђени још 6. фебруара, а у наставку конститутивне седнице посланици ће расправљати о преосталим тачкама – избор председника Народне скупштине, избор потпредседника Народне скупштине, именовање генералног секретара, избор чланова радних тела Народне скупштине, избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.
Наставак конститутивне седнице био је прво заказан за 11. мара. На њој је требало да се расправља само о избору председника скупштине, међутим, на састанку странака које имају већину, како је пренео председник Србије Александар Вучић, одлучено је да се она одложи за седам дана да би се припремио и избор потпредседника.
Председништво Српске напредне странке је раније за председника Народне скупштине предложило Ану Брнабић, која је седам година била председница Владе Србије. После објављивања кандидатуре Брнабић је рекла да ће нова функција за њу бити велики изазов и да мора много да учи. Истакла је и да ће на месту председника Скупштине, за које је предложена, колико год буде могла бити отворена за дијалог и да ће молити да се смање тензије у парламенту.
Поручила је да ће се свом снагом трудити да у рад Скупштине Србије уведе још више јавности, кроз јавна слушања, дебате, различите догађаје и да ће радити на јачању наше парламентарне дипломатије.
Када је реч о процедури везаној за избор председника, Пословник предвиђа да предлог кандидата за председника Народне скупштине подноси најмање 30 народних посланика.
Пре приступања избору председника парламента, Народна скупштина одлучује да ли ће се гласати тајно или јавно. За председника Народне скупштине изабран је народни посланик за кога је гласала већина од укупног броја народних посланика.
Број потпредседника Народне скупштине се утврђује на предлог председника парламента, а према Пословнику, најмање 30 народних посланика може да предложи једног или више кандидата за потпредседника Народне скупштине, али највише до одлуком утврђеног броја потпредседника.
Предлог кандидата за потпредседника Народне скупштине подноси се председнику Народне скупштине, у писаном облику. Председник Народне скупштине доставља народним посланицима све примљене предлоге кандидата.
Vučević u poseti preduzećima namenske industrije u Čačku

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Консултације о избору потпредседника и радних тела Скупштине Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.