Европска комисија и формално препоручила отварање преговарачких преговора са БИХ

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Mar.2024, 20:15

Европска комисија и формално препоручила отварање преговарачких преговора са БИХ

Како се наводи у саЕвропска комисија препоручила је данас отварање преговора о приступању ЕУ са Босном и Херцеговином. Фото: Танјуг/AP/Markus Schreiber У саопштењу Европске комисије, ова институција сматра да је БиХ постигла неопходан ниво усклађености са критеријумима за чланство >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у ЕУ, у погледу остварених резултата од 2022. године, када је ова земља добила статус кандидата.
„Стога Комисија препоручује Савету да отвори приступне преговоре са Босном и Херцеговином“, наводи се у саопштењу.
Како се додаје, Комисија препоручује да Савет усвоји преговарачки оквир након што Босна и Херцеговина предузме даље кораке у складу са извештајем Комисије о напретку БиХ.
Европска комисија поднела је Савету извештај о напретку БиХ, на захтев Европског савета.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен раније данас је најавила да ће ЕК препоручити отварање приступних преговора са БиХ и оценила да је ова земља направила импресивне кораке у погледу напретка и показала да може да испуни критеријуме за чланство у ЕУ и делује у складу са тежњом грађана да буду део ЕУ.
Она је нагласила да је БиХ за нешто више од годину дана остварила већи напредак него за читаву деценију, када је реч о њеном путу ка ЕУ.
„Наравно, потребан је већи напредак како би се придружила ЕУ, али та земља показује да може да испуни критеријуме за чланство и тежње својих грађана да буду део наше породице“, рекла је Фон дер Лајен.
Комесар ЕУ за проширење и суседство Оливер Вархељи оценио је да је посвећеност БиХ на путу ка ЕУ довела до опипљивих резултата, и додао да је отварање преговора „поштено признање“ реализације критичне масе реформи без преседана“.
„Наша порука је јасна. Врата ЕУ за БиХ су потпуно отворена и то би требало да подстакне даље кључне реформе у складу са правилима и стандардима ЕУ“, рекао је Вархељи.

Како да користите „Europass“ алате за представљање стечених вештина и знања

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европска комисија и формално препоручила отварање преговарачких преговора са БИХ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.