Земан: Бомбардовање Југославије једна од две фундаменталне грешке НАТО

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Mar.2024, 14:45

Земан: Бомбардовање Југославије једна од две фундаменталне грешке НАТО

Бивши председник Чешке Милош Земан поновио је да су бомбардовање Савезне Републике Југославије и повлачење Авганистана и предаја власти талибанима две фундаменталне грешке НАТО Алијансе. Фото: Танјуг/Зоран Жестић Он је у интервјуу за чешки лист Право, поводом 25 година од уласка >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Чешке у НАТО, рекао да је тада подржао улазак у Алијансу као и да је недељу дана након тога подржао бомбардовање СРЈ, али да сматра да су чланице биле преварене, јер им је речено да ће бити гађани само војни циљеви.
„Били смо, и то сам јавно рекао, преварени. Јер су нам у НАТО-у рекли да ће се бомбардовање односити само на војне циљеве. Али у ствари, као што вам је добро познато, радило се и о цивилним објектима, и самим тим је произвело и цивилне жртве“, рекао је Земан, преноси портал Новинки.
Он је рекао да је на Чешку био вфелики притисак да пристане на то, као и да је Чешка последња земља која се сложила са бомбардовањем. „Притискали су и стално звали, питали да ли смо донели одлуку. А ми смо им одговарали: суверена влада Чешке Републике делује овде, морате да сачекате док се не договоримо. Међутим, гласање је завршено како је завршено. Већина је била за, признајем – укључујући и мене. До последњег тренутка смо се надали да ће барем Грчка бити против, али зачудо, и тамо су били за“, рекао је Земан.
На питање где данас види недостатке Алијансе Земан каже да је главни у томе што НАТО понекад покушава да игра улогу светског жандарма и да је то посебно било видљиво током напада на Југославију. „Недостатак је што се понекад не понаша баш храбро. Погледајте већ споменути одлазак из Авганистана. Још један недостатак је што информације обавештајних служби нису увек доброг квалитета. Погледајте, на пример, податке ЦИА о оружју за масовно уништење у Ираку. Али НАТО је и даље једино што можемо сматрати нашом безбедносном гаранцијом“, рекао је Земан.
Brnabić i članovi vlade položili vence povodom godišnjice ubistva Zorana Đinđića

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Земан: Бомбардовање Југославије једна од две фундаменталне грешке НАТО се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.