Полиција одвукла Грету Тунберг са улаза у шведски парламент

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Mar.2024, 12:02

Полиција одвукла Грету Тунберг са улаза у шведски парламент

Шведска полиција данас је на силу одвукла климатску активисткињу Грету Тунберг и друге демонтранте који су блокирали улаз у парламент те земље, рекла су два очевица за Ројтерс. Фото: Танјуг/Samuel Steén/TT News Agency via AP Два полицајца подигла су Тунберг и однела је отприлике 20 метара од >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << врата која је блокирала, пре него што су је спустила на земљу.
У понедељак, она је, заједно са још 50 активиста, блокирала улаз у шведски Парламент, како би указала на то да та земља игнорише климатску кризу.
Тиме су активисти спречили шведске посланике да уђу у зграду, у дану када је застава Шведске подигнута испред седишта НАТО у Бриселу, преноси Гардијан.
Том приликом Тунберг је истакла да Шведска потпуно игнорише климатску кризу и вара и лаже како би представила као да чини довољно и да се креће у исправном правцу, док се дешава управо супротно. Она је оптужила државу да се бави „гринвошингом“, односно стварањем привида да се неко бави очувањем животне средине, иако то заправо не ради.
„Шведска је нарочито добра у гринвошингу и представљању себе као климатског лидера, иако имамо веома високу емисију по глави становника“, изјавила је Тунберг. Она је додала да моћни људи похлепно траже краткорочни профит на уштрб људског живота и планете.
Тунберг је рекла и да је циљ јучерашњег протеста био да се истакне како „људи на власти игноришу најугроженије и активисте и младе људе и науку“ и оптужила политичаре да уместо тога „дају приоритет краткорочном економском профиту“, који „жртвује људски живот и планету у име похлепе“.
Истакла је и да је то први такав протест у Шведској, иако су се сличне акције дешавале и на другим локацијама широм света.
„Људи на власти не слушају, они активно игноришу и уц́уткују оне који говоре“, рекла је Тунберг. Како се наводи, протесту су присуствовали и научници који се баве климатским променама.
Zelenski: Ukrajini nije potrebna francuska vojska, vaša deca neće ginuti u UKR

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Полиција одвукла Грету Тунберг са улаза у шведски парламент се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.