Ђедовић Хандановић: Разговараћу са Сијартом изградњи српско-мађарског нафтовода

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Mar.2024, 11:27

Ђедовић Хандановић: Разговараћу са Сијартом изградњи српско-мађарског нафтовода

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас да ће на одвојеном састанку са мађарским министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом разговарати о изградњи српско-мађарског нафтовода у дужини од 128 километара који ће пројектно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << коштати око 150 милиона евра.
Фото: Танјуг/Министарство рударства и енергетике/Емилија Јовановић Ђедовић је уочи почетка дводневног „Балканског форума“ навела да се очекује да ће нафтовод бити завршен до 2027. године, и да је је прикупљена сва техничка и пројектна документација.
Према речима министарке рударства и енергетике, Мађарска доста полаже на нуклеарну енергију о чему би и Србија требало да размишља.
„Треба да размишљамо како да до 2040. године обезбедимо изворе базне енергије, као што је нуклеарна. Данас имате мање реакторе који се брже граде и мање коштају, а ми се још увек примарно ослањамо на угаљ. Тенденције у свету су да се и у гас у будућности не инвестира, тако да је потребно наћи изворе обновљиве енергије“, рекла је за РТС министарка рударства и енергетике.
Она је додала да је тема „Балканског форума“, између осталог и енергетска безбедност.
„Као што знамо криза у Украјини још траје. Енергетски смо стабилни, имамо довољне залихе гаса у складиштима, и у Банатском двору 388 милиона метара кубних и овде у Мађарској 163 милиона метар кубних, али морамо бити на опрезу. Мађарска је наш стратешки партнер, посебно у енергетици“, рекла је за Ђедовић Хандановић.
У Будимпешти почиње дводневни „Балкански форум“ који подстиче дијалог, сарадњу, развој и повезивање у региону и интеграцију у Европску унију.
Циљ је да балканске земље, са одрживим решењима, заједнички одговоре на актуелне политичке, економске и енергетске изазове и кризе.
Балкански форум у мађарској престоници окупио је представнике влада и стручњаке из региона и Европске уније, а циљ је да се подстакне сарадњу у сви сферама живота. Иако је енергетска криза иза нас, Европа је обазрива и стабилност снабдевања енергентима свим земљама је приоритетан задатак.
Током дводневног Форума у Будимпешти разговараће се о будућности региона, а једна од тема биће и како предупредити недостатак радне снаге у централној и југоисточној Европи.
Selaković: 614 mama dobilo pomoć za kupovinu prve nekretnine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђедовић Хандановић: Разговараћу са Сијартом изградњи српско-мађарског нафтовода се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.