Очекује се да Европска Комисија препоручи отпочињање преговора за БиХ

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Mar.2024, 10:16

Очекује се да Европска Комисија препоручи отпочињање преговора за БиХ

Савет министара БиХ требало би на данашњој седници да расправља о новом Нацрту закона о Суду БиХ, који је један од услова за добијање зеленог светла за отварање преговора са ЕУ, а европски портал Еуроактив пише да се очекује да Европска комисија препоручи започињање тих преговора. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Jean-Francois Badias ЕУ је доделила БиХ статус кандидата у децембру 2022. године, након што је БиХ од 2003. године била потенцијални кандидат за чланство, а захтев за то предала је у фебруару 2016. године.
Лидери ЕУ рекли су у децембру да ће отворити приступне преговоре са БиХ „када се испуни неопходан степен усклађености са критеријумом за чланство“.
Они су тада позвали Европску комисију да поднесе извештај Европском савету о напретку БиХ најкасније овог месеца.
Према речима неколико људи упознатих са ситуацијом, Европска комисија ће сада дати позитивну препоруку да се започну формални приступни преговори са БиХ, преноси Срна.
Еурактив истиче да ће одлука бити „велика победа за БиХ, крхку земљу састављену од два ентитета – Републике Српске и `муслиманско-хрватске федерације` повезане са слабим властима на нивоу БиХ у Сарајеву“.
Очекује се да Комисија представи писани извештај о БиХ, док се за Украјину и Молдавију очекује усмена процена до краја месеца.
„БиХ ће се придружити Србији, Црној Гори, Албанији, Северној Македонији, Украјини и Молдавији, које су у разним фазама свог пута ка чланству у ЕУ“, наводи Еуроактив.
Портал подсећа да је самопроглашено Косово предало захтев за чланство у децембру 2022. године, али је до сада остварен „врло мали“ напредак.
С обзиром на то да је за почетак формалних преговора и даље потребна једногласна одлука чланица ЕУ, очекује се да европски лидери о препоруци за БиХ разговарају током редовног самита у Бриселу следеће седмице.
Очекује се свеобухватнији годишњи извештај за све земље кандидате крајем октобра ове године.
Zelenski: Ukrajini nije potrebna francuska vojska, vaša deca neće ginuti u UKR

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Очекује се да Европска Комисија препоручи отпочињање преговора за БиХ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.