Ауторско вођење и предавање „Магија римског стакла“ у Музеју Војводине

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Mar.2024, 11:44

Ауторско вођење и предавање „Магија римског стакла“ у Музеју Војводине

У среду, 13. марта у Музеју Војводине бити одржана два пратећа програма изложбе „Стакло“. Фото: Градске инфо Стручно, ауторско вођење одржаће се у 12 часова и публика ће имати прилику да ужива у друштву са ауторкама изложбе – историчарком уметности Драганом Гарић и вајарком др >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Мирјаном Благојев.
Током вођења акценат ће бити стављен на употребу стакла у савременој уметности.
Истог дана у 18 часова биће одржано предавање Магија римског стакла. Предавачица је такође ауторка ове интердисциплинарне изложбе мр Тијана Станковић Пештерац, музејска саветница археолошкиња.
У римско време стакло је било материјал са великом употребном вредношћу. Нарочито интензивно производило се и користило након 1. века пре нове ере, када су открића технике дувања и пећи са високом температуром омогућила смањење трошкова производње. Од тада је постало веома модерно, па су чак и мозаици који су украшавали куће имућних римских грађана прављени од њега. Подстицај за производњу предмета од овог изузетног материјала стизао је и од стране римских власти, што је условило отварање бројних радионица и у далеким провинцијама римског света.
Rok simfonija „Simply the best“ večeras ponovo u Srpskom narodnom pozorištu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ауторско вођење и предавање „Магија римског стакла“ у Музеју Војводине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.