Холандија добија први музеј Холокауста

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Mar.2024, 09:29

Холандија добија први музеј Холокауста

Осамдесет година након Другог светског рата, Холандија отвара свој први музеј Холокауста у нади да ће подићи свест у време када је рат у Гази подстакао антисемитизам. Фото: Unsplash/lasmaa Пругасте униформе из Аушвица, дугмад са одеће скинуте по доласку у логор смрти Собибор, потресна >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << писма и фотографије – у Музеју је изложено 2.500 предмета, од којих многи никада раније нису виђени у јавности.
Пре рата и нацистичке окупације, Холандија је била дом јеврејске заједнице од око 140.000 људи, који су углавном били концентрисани у Амстердаму. Процењује се да је током Холокауста убијено 75 одсто тих људи, односно 102.000.
Зграда у којој се налази Музеј, некадашњи вртић у историјској јеврејској четврти у центру Амстердама, сама је имала кључну улогу у историји Холокауста у Холандији. Преко пута се налази позориште у које су јеврејске породице одвођене да чекају депортацију у логоре смрти. Деца су одвајана и одвођена у вртић на депортацију.
Холандски покрет отпора прокријумчарио је око 600 деце, често у кутијама или корпама пред носом нацистичких чувара, и пребацио их на сигурно. Посетиоци могу да прошетају кроз „ходник за бекство“ којим су деца одведена, већина да више никада не види своју породицу или пријатеље.
Zaharova: Papa se pozivom na pregovore za Ukrajinu nije obraćao Kijevu već Zapadu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Холандија добија први музеј Холокауста се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.