Ово су митови повезани са витамином Д

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Mar.2024, 19:02

Ово су митови повезани са витамином Д

Витамин Д је витамин растворљив у мастима и разликујемо витамине Д1, Д2 и Д3. Фото: Pixabay/panchenko_karyna Када је ваша кожа директно изложена сунчевој светлости, ваше тело природно производи витамин Д. Да бисте обезбедили одговарајући ниво витамина Д у крви, можете га добити и из одређене >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << хране и суплемената. Уношење довољно витамина Д важно је за нормалан раст и развој костију и зуба, као и за побољшање отпорности на одређене болести.
Међутим, постоји неколико митова повезаних са витамином Д који терају многе људе да га прекомерно конзумирају, што доводи до негативних утицаја на здравље.
Ево неких уобичајених митова о витамину Д:
Што је виши ниво витамина Д, то боље Не. Ово није истина. Витамин Д је добар пример како превише добрих ствари може бити штетно. Одрасле особе од 19 до 70 година треба да уносе 0,015 милиграма, а старије од 71 године треба да уносе 0,02 милиграма. За особе од 9 и више година, дневна граница је 0,1 милиграма. Пре него што донесете одлуку о допуни уноса витамина Д, најбоље је да урадите тест крви са својим лекаром да видите да ли вам је уопште потребан додатак. Наиме, предозирање витамином Д доводи до токсичности.
Лако је добити довољно витамина Д из хране Ово је веома чест мит о витамину Д. Није немогуће добити потребну количину витамина Д само из хране, али је тешко јер мало намирница садржи довољно Д. Што се тиче намирница које садрже витамин Д, јаја, сир чедар, обогаћени храну попут млека и житарица и печурака. Међутим, ове намирнице обезбеђују само мали део препоручене дневне дозе.
Узимање витамина Д помаже у губитку тежине Не постоје научни докази који подржавају ову тврдњу. Иако постоји веза између гојазности и недостатка витамина Д, према Америчком националном институту за здравље, нема научних доказа да ће вам узимање суплемента витамина Д помоћи да изгубите тежину. Још увек није јасно да ли је низак статус витамина Д последица гојазности или је на неки начин умешан у њен узрок.
Сунце има минималну улогу у производњи витамина Д Постоји разлог зашто се зове „витамин сунца“. Сунчево УВ-Б зрачење претвара хемикалију у вашој кожи у витамин Д3. Витамин Д3 се из ваше јетре преноси у бубреге, где се претвара у употребљив облик витамина Д. Међутим, треба водити рачуна да излагање сунцу без заштитног фактора буде опасно по здравље људи.
Недостатак витамина Д није повезан са депресијом Чини се да витамин Д игра улогу у синтези серотонина, хормона који помаже у регулисању расположења и сна. Истраживања су показала да је низак ниво витамина Д повезан са поремећајима расположења. Постоје разни разлози за депресију, али низак ниво витамина Д може бити један од њих.
Витамин Д не игра значајну улогу у подршци имунолошком систему Истраживања су такође показала да витамин Д може помоћи у превенцији или смањењу интензитета респираторних инфекција, посебно ако вам недостаје овај витамин. Једна од главних функција витамина Д је да помогне у активирању Т ћелија које откривају и уништавају стране патогене. Због тога је витамин Д посебно важан за одржавање здравог имуног система. Витамин Д није повезан са шећером у крви Ако се борите са дијабетесом типа 2, било би добро да у консултацији са својим лекаром проверите нивое витамина Д. Додатак витамина Д током шест месеци побољшао је осетљивост на инсулин код људи са ризиком од дијабетеса типа 2, као и оних који недавно дијагностикован, показало је истраживање. Додатак витамина Д, према истраживачима, може помоћи у спречавању појаве дијабетеса типа 2 или успорити напредовање болести.
Koliko puta dnevno treba prati zube?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ово су митови повезани са витамином Д се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.