У Холандији се отвара Национални музеј холокауста (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Mar.2024, 14:00

У Холандији се отвара Национални музеј холокауста (ФОТО)

У Амстердаму ће данас бити отворен Национални музеј холокауста, а церемонији отварања председаваће холандски краљ Вилем-Александер, као и израелски председник Исак Херцог. Присуство Херцога на отварању музеја изазвало је протесте, због офанзиве Израела на Појас Газе, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << а за данас су у Амстердаму планирани и пропалестински и произраелски протести, преноси АП.
Краљ Вилем-Александер и Херцог посетиће синагогу и затим отворити музеј. У музеју у Амстердаму документовани су подаци о неким од 102.000 Јевреја који су депортовани из Холандије и убијени у нацистичким логорима, као и о њиховом прогону под немачком окупацијом у Другом светском рату пре почетка депортације.
Музеј је смештен у некадашњем факултету за обуку наставника који је коришћен током Другог светског рата као тајни пут за бекство око 600 јеврејске деце од нациста.
Зидови једне просторије музеја прекривени су текстовима стотина закона који су дискриминисали Јевреје, а које су били донели немачки окупатори.
Три четвртине холандских Јевреја било је међу шест милиона Јевреја које су убили нацисти, што је највећи проценат од свих европских земаља.
Predsednik Egipta: Obnova Pojasa Gaze koštaće 90 milijardi dolara

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Холандији се отвара Национални музеј холокауста (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.