Европске дипломате: Европа мора да буде спремна ако Трамп повуче САД из НАТО

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Mar.2024, 21:33

Европске дипломате: Европа мора да буде спремна ако Трамп повуче САД из НАТО

Европске државе морају да буду спремне на повлачење Сједињених Америчких Држава из НАТО уколико на изборима у САД победи Доналд Трамп и повуче америчке снаге, рекле су дипломате из европских земаља чланица Северноатланске алијансе . Фото: Танјуг/AP Photo/Reba Saldanha Дипломате су за >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << лондонски Телеграф изјавиле да у појединим главним европским градовима треба да „ураде планирање“ и да поново размотре тренутне дефанзивне способности у светлу претњи које је објавио бивши председник.
Ове недеље, Трамп је остао једини кандидат испред Републиканске странке за номинацију на председничким изборима у новембру, након што се ривалка Ники Хејли повукла из трке за номинацију.
Могућност повратка Трампа у Белу кућу изазвала је забринутост у Европи о америчкој подршци Украјини, као и посвећености Вашингтона Алијанси.
Трамп је претходно изјавио да би „охрабрио“ Русију да нападне чланицу НАТО која не измирује своје обавезе у тој војној организацији, док је Трампов бивши саветник за националну безбедност Џон Болтон предвидео да ће Трамп покушати да повуче САД из Алијансе, уколико буде изабран.
Прошлог месеца, Телеграф је писао да британска влада нема ванрени план за такав сценарио.
Неименовани европски дипломата рекао је да су Трампови коментари „наравно, за забринутост“.
„Нико не зна шта ће да уради следеће“, рекао је он.
Званичник је додао да земље НАТО треба да ураде планирање за тај сценарио који би ослабио америчку посвећеност Алијанси.
Дипломата из друге НАТО земље каже су Трампови коментари показали да је Европа „много зависна од САД“.
Volstrit džurnal: Katarske vlasti prete da će proterati rukovodstvo Hamasa

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европске дипломате: Европа мора да буде спремна ако Трамп повуче САД из НАТО се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.