Немачка: Универзитети плаћају студенте да промене пребивалиште због гласања

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Mar.2024, 16:42

Немачка: Универзитети плаћају студенте да промене пребивалиште због гласања

Више универзитета у немачкој покрајини Тирингији нуди новац студентима да промене пребивалиште, да би у месту где студирају могли да учествују на предстојећим покрајинским изборима, пошто у том делу земље јача Алтернатива за Немачку (АфД). Фото: Танјуг/Sebastian Kahnert/dpa via AP, File „Пререгиструјте >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се, обезбедите бонус, укључите се, гласајте, ојачајте демократију“, слоган је иницијативе „92 дана“, која је покренута под надзором Министарства науке на челу са Социјалдемократском партијом Немачке (СПД), чији је лидер канцелар Олаф Шолц.
Медији у Немачкој пишу о кампањи „92 дана“ коју је покренуо универзитет Баухаус у Вајмару и којој су се придружили други универзитети и вискошколеске институције у Тирингији.
Према писању немачких медија, универзитети нуде студентима за пребацивање пребивалишта у Тирингију од 100 до 300 евра, а све под мотом „јачања демократије“, наводи Дојче веле.
„Не ради се само о промени пријаве боравка, већ и о важности високе излазности бирача уопште“, рекао је један од иницијатора кампање „92 дана“, професор визуелних комуникација на Универзитету Баухаус у Вајмару Буркхарт фон Шевен.
Он у изјави за „Билд“ додао да се многи студенти никада не региструју у граду или општини где студирају и да су у кампањи „92 дана“ препознали овај „неискоришћени гласачки потенцијал и желели да се њему посебно обратимо“.
Недељник „Шпигел“ је поставио питање „да ли универзитети овом кампањом заиста подржавају демократију – или се недопустиво мешају у њено највеће добро, изборе?“, указујући да Универзитет у Именауу нуди својим студентима који нису из тог места 50 евра по семестру, а Универзитет у Вајмару чак нуди 300 евра као једнократну уплату за пријаву боравка, преносе Вести онлајн.
Према веб страници „92 дана“, указује се да би променом пријаве што већег броја студената „требало подржати демократију у Тирингији и заштитити слободарски основни поредак“, преноси „Шпигел“.
Фон Шевен тврди да ова кампања није „изричито партијско-политички усмерена“ и да је „неодржива“ теза да је она усмерена против АфД-а.
Он, такође, сматра да се не ради о кршењу закона, нити о забрањеном мешању у изборе.
Слободни и тајни избори студената остају загарантовани, променом пребивалишта они добијају само прилику да својом вољом учествују на изборима у Тирингији, навео је аутор иницијативе.
Грађани Тирингије ове године гласају три пута на важним изборима: на локалним изборима 26. маја, на европским изборима 9. јуна и на покрајинским изборима 1. септембра.
По последњим анектама, десничарска АфД је тамо најјача политичка снага и може да рачуна на око 30 одсто гласова, преноси Дојче веле.
Sikorski: Nije nezamislivo prisustvo NATO snaga u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немачка: Универзитети плаћају студенте да промене пребивалиште због гласања се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.