Асиф Али Зардари изабран за председника Пакистана по други пут

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Mar.2024, 16:17

Асиф Али Зардари изабран за председника Пакистана по други пут

Бивши председник Пакистана, Асиф Али Зардари, данас је по други изабран за шефа државе, а на тој позицији смениће досадашњег председника Арифа Алвија. Фото: Танјуг/AP Photo/K.M. Chaudary Према одредби пакистанског Устава, изборни колегијум новоизабраних чланова Националне скупштине >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и четири покрајинске скупштине изабрали су Зардарија, пише „Тајмс оф Индија“.
Зардари је копредседавајући Пакистанске народне партије (ППП), која је недавно ступила у коалицију с Пакистанском муслиманском лигом (ПМЛ) Наваза Шарифа, како би оформили заједничку владу.
Он је био заједнички кандидат ове две странке, док му је ривал на изборима био Махмуд Кан Ачакзај, представник Сунитског савеза Итехад (СИЦ), странке која је добила на значају када јој се придружила Техрик-е-Инсаф, партија бившег премијера Имрана Кана, који се налази у затвору због корупције.
Пакистански медији пренели су да је Зардари освојио 255 гласова чланова колегијума, у поређењу са 119 за Ачакзаја.
Зардари, који је први председнички мандат служио између 2008. и 2013. године, први је цивил који је изабран за председника по други пут.
Он је, такође, удовац бивше премијерке Беназир Буто, прве жене на тој позицији у Пакистану, која је предводила либералну, секуларну и демократску владу до 1996.
Буто је била председница Пакистанске народне партије до њеног убиства у Исламабаду 2007. године, пред опште изборе 2008. на којима је планирала да се кандидује.
Erdogan o predstojećim izborima u Turskoj: Za mene je ovo finale

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Асиф Али Зардари изабран за председника Пакистана по други пут се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.