Кадети: Војна академија – спој теорије и праксе круна обучености за рад у Војсци Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Mar.2024, 11:45

Кадети: Војна академија – спој теорије и праксе круна обучености за рад у Војсци Србије

У години када се обележавају 174 године постојања Војне академије, та установа поново је отворила врата за будуће кадете, а сви заинтересовани могу сваке суботе од 10 до 13 часова да се упознају са начином рада. Фото: Танјуг/Сава Радовановић Конкурс за упис у све војне школе – Војну >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << академију, средњу стручну војну школу и Војну гимназију отворен је до 31. марта, а услови за пријављивање кандидата, као и сама процедура могу се видети на сајту тих установа, каже за Танјуг мајор Мирослав Јовановић, командант 145. класе кадета.
Наводи да се ове године прима 185 кандидата на седам студијских програма, а то су копнена војска, војно ваздухопловство, економија одбране, војно електронско инжењерство, војно машинско инжењерство, војно саобраћајно инжењерство и технолошко инжењерство материјала и заштите.
Јовановић додаје да су сви студијски програми конципирани тако да кадетима обезбеде одговарајућа знања и вештине, како би, према његовим речима, на одличан начин реализовали све постављене задатке у јединицама Војске Србије (ВС).
„Поред редовне наставе, која је веома квалитетна, Војна академија нуди и посебне облике наставе који се реализују на свим полигонима и у јединицама ВС, на пример, обука у управљању моторним возилима, обука у скијању, која се реализује на Копаонику. Поред тога, имамо и ваннаставне активности, пре свега спортске. Наши кадети учествују на бројним такмичењима“, истакао је Јовановић.
Са поносом наглашава да је у току припрема за обележавање Дана Војне Академије, 18. марта.
„Дан Војне Академије обележавамо постројавањем јединица и свечаним дефилеом“, наводи Јовановић.
Војна академија Универзитета одбране наследница је Артиљеријске школе основане 18. марта 1850. године, указом који је донео кнез Александар Карађорђевић.
Према речима кадета Николе Малића, на обележавању Дана Војне Академије, поред свечаног подешалона, биће и два подешалона који ће носити униформу Т19.
„То је савремена борбена опрема коју смо добили скоро и та част не може да се опише. Када се осврнемо на претходну годину, где смо имали и праксу и терене, ово је једна од круна наше обуке, а поред дефилеа биће и приказ борилачких секција“, рекао је у разговору за Танјуг млади кадет.
Никола Малић четврта је година на смеру пешадија, а каже да је код њега љубав према војсци присутна од малих ногу.
„За упис сам се одлучио након завршетка средње школе, а та љубав се створила још од малих ногу, према униформи и наоружању, а моја породица иначе баштини војничку традицију. Како долазим из цивилства, најтежи део био је прилагођавање и улазни терен за Војну академију, где смо се распоређивали по центрима за обуку и реализовали основну војничку обуку“, каже кадет Малић.
Он је будућим колегама поручио да је на Војној академији спој теорије и праксе круна њихове обучености како за даљи рад у Војсци, тако и за живот.
„Настава се огледа кроз теорију и праксу – како у кабинетима, која се ради са наставницима, тако и посебни облици наставе, односно праксе, који се реализују на теренима и осталим јединицама. Најлепши део за мене су посебни облици наставе, борба у урбаној средини уз коришћење најсавременијег „аир-софт“ наоружања и осталих система пешадије“, истиче кадет.
Њему је, како наглашава, Војна академија пружила стицање многобројних знања и вештина.
„Пре свега у скијању, управљању моторним возилом, управљао сам тенком и борбеним возилом пешадије, али нуди и велики спектар секција, почевши од беседништва, секције планинарења, шаха, музичке секције, фолклора и борилачких секција, које се одржавају у капацитетима спортског центра. Ја сам се остварио у борилачким спортовима, ММА и кик бокс, такмичим се и на војним и на државним такмичењима. Мој највећи успех је победа и медаља на балканском регионалном првенству у ММА“, са поносом каже млади кадет.
На питање како себе види даље у каријери, Малић наводи да је изабрао пешадију јер му пружа најбољи основ за остварење сна.
„Након завршетка Војне академије, сан ми је 63. падобранска бригада, зато сам и уписао пешадију, јер она највише и најпотпуније спрема будућег официра за све изазове“, закључује кадет Малић.
Саговорници истичу да су неки од бенефита и предности које се добијају током школовања и бесплатни смештај и исхрана у интернату Војне академије, те да кандидати имају бесплатне уџбенике, наставна средства, одећу, обућу, здравствену заштиту, трошкове семестралног распуста и стипендију која износи до 26.000 динара.
Brnabić: Misija ODIHR na beogradskim izborima biće prva za bilo koje lokalne izbore u svet

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кадети: Војна академија – спој теорије и праксе круна обучености за рад у Војсци Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.