Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Mar.2024, 09:00

Зашто ове године вреди посетити Шпанију?

Шпанију је у 2023. посетило 48.000 туриста из Србије, а захваљујући летовима компаније Air Serbia за Мадрид, Барселону, Валенсију, Палма де Мајорку и Малагу, пораст српских гостију очекује се и ове године. Фото: Градске инфо Уколико сте одлучили да посетите ову земљу, очекују вас прославе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << значајних годишњица, отварања нових музеја, попут Музеја фламенка у граду Херез де ла Фронтера, проширење Музеја лепих уметности у Билбау, као и бројне изложбе и спортске манифестације.
Одрживи туризам један је од стубова шпанског туристичког развоја. Валенсија ове године носи титулу Зелене престонице Европе, која представља признање Европске комисије за напоре које градови улажу у побољшање животне средине и квалитета живота грађана и посетилаца.
– Валенсија је прави град зеленила, а тамо вас чекају бројне зелене оазе, попут скоро обновљеног Централног парка. Девет километара дугачки низ вртова, спортских и рекреативних стаза у бившем кориту реке Турије, као и вртови Монфорте, чији су скривени путељци идеални за романтичну шетњу, одавно су на листи незаобилазних атракција Валенсије – позивају из ТО Шпаније.
На периферији града се налазе два парка природе, док је надомак Валенсије смештен национални парк Албуфера, права оаза у којој су дом нашле хиљаде птица. Различите еко-системе овог парка можете истраживати пешке, на бициклу, као и чамцем. Идући уз реку Турију, улазите у истоимени парк природе у коме се медитеранска шума простире на више од 8 хиљада хектара и коју можете истраживати пешке, бициклом, али и јашући коња.
Фото: Градске инфо Око самог града налази се Уерта, део града чије име у преводу значи башта. Ова „башта“ се простире на 120 квадратних километара покривених воћњацима и повртњацима, из ње се снабдевају пијаце и ресторане, али и тезге пијаце Грао, најстарије пијаце у Валенсији. Како је у овом граду све зелено, тако је и транспорт одржив: на располагању су вам трамвај, аутобус, 160 километара бициклистичких стаза, као и пешачка зона која се простире на 94 квадратна километра. Није зеленило једини добар разлог да посетите Валенсију ове године. У некадашњој Палати Валериола, згради из седамнаестог века, недавно је свечано отворен Центар савремене уметности Хортензија Ерера, у ком је смештена приватна колекција ове покровитељке уметности и колекционарке, која обухвата стотину дела познатих уметника као што су Дејвид Хокни, Рој Лихтенштајн, Андреас Гурски, Анселм Кифер, Георг Базелиц, Мет Колишоу или Аниш Капур, као и дела истакнутих шпанских уметника Хуана Мироа, Жаумеа Пленсе и Манола Валдеса.
Уколико желите да посетите овај центар, убележите у свој календар „уторак, 17 часова“, јер се тада организују бесплатне туре уз пратњу водича. У Музеју лепих уметности налази се и нова стална колекција Хоакина Сороље: 46 дела, укључујући и велико платно „Ја сам хлеб живота“.
Од 1. јануара ове године Овиједо носи титулу Шпанске престонице гастрономије, па не пропустите прилику да пробате фабаду, чувену супу од пасуља и разних врста меса попут кобасице, шунке и сланине; сиреве, плодове мора и качопо, традиционално јело од телећег меса, шунке и сира. Мноштво манифестација вас очекује у овом граду, а најзначајнији датуми ће бити 21. и 22. април, када ће у престоницу Астурије стићи више од 200 врхунских кувара.
Najbolje svetske destinacije za medeni mesec

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто ове године вреди посетити Шпанију? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.