Сутра су Велике – зимске задушнице

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Mar.2024, 19:18

Сутра су Велике – зимске задушнице

Српска православна црква и верници обележавају сутра Велике (зимске) задушнице, дан посвећен упокојенима, када треба отићи на службу у цркву, обићи гробове, уредити их, окитити цвећем и прелити вином и упалити свеће. Фото: Градске инфо Зимске задушнице најављују припреме за >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << почетак Часног поста.
Задушнице се обележавају четири пута годишње и увек падају у суботу, а то су поред зимских, летње – 22. јуна, Михољске – 5. октобра и Миторвске – јесење 2. новембра.
У Београду се на сваке задушнице појачавају поједине линије градског превоза.
Задушнице ће бити обележене у српским срединама на Косову и Метохији, а Срби са Косова и расељени ће и ове године обићи гробља која су у већини случајева била запуштена а споменици порушени и полупани.
Они који нису у могућности да оду на гробља због удаљености, треба да иду до најближе цркве, и да ту упале свећу.
На задушнице се у цкрквама СПЦ у Србији и ссиром света служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито.
После службе иде се на гробље где се пале свеће, а свештеник обави обред и окади гробове.
На задушице се на гробље и у цркву носи кувано жито – кољиво, које подсећа на Христове речи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у светлости Сунца.
Црно вино, којим свештеник прелива жито, означава Божје милосрђе којим се залечују ране греха.
Свећа је симбол светлости Христове која треба да нас подсети на светлост којом Исус Христ обасјава душе преминулих.
Задушнице су и дан када се посебно обраћа пажња на делење милостиње због чега би сваком просјаку требало уделити милостињу и део хране коју носимо са собом.
U Srbiji u subotu promenljivo toplije i oblačno

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сутра су Велике – зимске задушнице се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.