Астрономи открили планету која би могла бити прекривена дубоким океанима

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Mar.2024, 12:21

Астрономи открили планету која би могла бити прекривена дубоким океанима

Астрономи су посматрали удаљену планету која би могла да буде прекривена дубоким океанима, пренео је Гардијан. Фото: Танјуг/NASA, ESA, CSA, J. Olmsted (STScI), T. P. Greene (NASA Ames), T. Bell (BAERI), E. Ducrot (CEA), P. Lagage (CEA) via AP Опсервације, које је начинио свемирски телескоп Џејмс Веб (JWSТ), откриле су водену пару >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и хемијски „потпис“ метана и карбон диоксида у атмосфери егзопланете, која је два пута већа од Земље и налази се на око 70 светлосних година удаљености.
Оваква хемијска мешавина је у складу са воденим светом где би океан покривао целу површину и атмосфером богатом водоником, према истраживачима са Универзитета у Кембриџу.
„Океан би могао да буде топао 100 степени или више. На високом атмосферском притиску, овако топао океан би могао да буде течан, али се не зна да ли би могао да буде насељив животом“, рекао је професор Нику Мадхусудан, који је био на челу анализе. Овакав закључак је објављен у журналу „Astronomy and astrophysics letters“, али га је оспорио канадски тим, који је направио додатне опсервације исте егзопланете, познате као ТОИ-270д.
Они су утврдили да постоје исте атмосферске хемикалије, али сумњају да је планета исувише топла за течну воду, јер кажу да је температура око 4.000 степени.
Irci izlaze na referendum o ženskim pravima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Астрономи открили планету која би могла бити прекривена дубоким океанима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.