Ирци излазе на референдум о женским правима

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Mar.2024, 11:05

Ирци излазе на референдум о женским правима

Ирски гласачи ће данас одлучити да ли да промене део устава старог 87 година, како би уклонили делове за које ирска влада каже да су превазиђени и сексистички, а то је да је женама место у кући. Фото: Unsplash/Arnaud Jaegers У Ирској ће се одржати два референдума, једно питање ће гласити да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ли су за уклањање дефиниције према којима је брак „основа на којој се темељи породица“ и да се текст замени са речима да се породица може засновати „браком или неким другим дугорочним везама“, пренео је АП.
Уколико референдум прође, то ће бити 39. амандман ирског устава.
Друга, потенцијална промена, предложени 40. амандман, тиче се улоге жена у кући као темељ друштва и државе.
Питање ће се тицати брисања дефиниције да „мајке неће бити у обавези да се баве неопходним економским радом, да не би занемариле своје обавезе у кући“.
Додаће се клаузула у којој ће се навести да ће држава тежити да подржи да „чланови породице пружају негу једни другима“.
Биралишта су отворена од 7.00 по локалном времену, до 22.00.
Бројање гласачких листића ће почети у 9.00 у суботу, па ће резултати бити познати највероватније сутра после подне или увече.
Право гласа има 3,3 милиона људи.
Sančez pomilovao katalonske separatiste u zamenu za podršku za drugi mandat

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ирци излазе на референдум о женским правима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.