Пала цена литијума, „Рио Тинто” мења стратегију

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Mar.2024, 09:57

Пала цена литијума, „Рио Тинто” мења стратегију

У протеклих годину дана цене литијума у свету бележе осетан пад а компанија „Рио Тинто” мења пословну стратегију и планове за инвестирање. Фото: Unsplash/mikolaj_felinski „Рио Тинто” ће за сада избегавати било какве велике аквизиције у индустрији литијума, али ће тражити начине да побољша >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << технологију за експлоатацију литијума, најавио је извршни директор „Рио Тинта” Јакоб Стаусхолм.
„Континуирано коришћење електричних возила обезбедиће да потражња за литијумом настави да расте, али би цена племенитог метала могла да буде  променљива”, рекао је Стаусхолм у недељу на конференцији Канадског удружења истраживача и дивелопера у Торонту.
Недавни пад потражње за електричним возилима изазвао је пад цена литијума, при чему је вредност коју прати „Benchmark Mineral Intelligence” пала за више од 80 одсто у последњих 12 месеци. Пад цена приморао је рударске компаније као што је „BHP” да се клоне улагања у овај метал.
Ипак, „Рио Тинто” остаје једна од ретких великих рударских компанија које су спремне да инвестирају у литијум, пише „Мајнинг технолоџи”. „Заузели смо доследан став да ће цене материјала за батерије бити променљиве. У идеалном случају биће вам потребан већи капацитет батерије, тако да то нису само батерије за ЕВ (електрична возила) већ и стационарне батерије. Дакле, свет ће имати више батерија, не сумњам у то, и стога вам треба више литијума”, рекао је Стаусхолм Ројтерсу.
Пројекат „Ринкон” компаније „Рио Тинто” у Аргентини има годишњи производни капацитет од 3.000 тона, а прва производња се очекује до краја 2024. С друге стране, чилеански министар финансија Марио Марсел изразио је жељу да три или четири нова литијумска пројекта буду оперативна до 2026. Чиле је покренуо своју Националну стратегију за литијум, према којој ће постојати јавно-приватна партнерства у целом индустријском циклусу производње литијума.
Medvedev poručio Makronu: Rusija više nema „crvene linije” kada je reč o Francuskoj

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пала цена литијума, „Рио Тинто” мења стратегију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.