Фицо: Србија да рачуна да ће Косово бити кочница за чланство у ЕУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Mar.2024, 13:56

Фицо: Србија да рачуна да ће Косово бити кочница за чланство у ЕУ

Премијер Словачке Роберт Фицо изјавио је да се у Европску унију данас позивају земље које политички нису спремне, а земље које показују високу меру спремности се политички одбијају. Фото: Танјуг/Драга Половина Он је то рекао у интервјуу Танјугу коментаришући што се пред Србију >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ставља услов да договор из Брисела и Охрида постане део преговарачког оквира и истакао да Србија мора да рачуна на то да ће тема тзв. Косова бити коришћена као кочница, када је реч о преговорима са Србијом о уласку Србије у Европску унију.
„Када је реч о Словачкој, могу да кажем да је чланство Словачке у Европској унији добра прича. Нама је чланство у Европској унији веома помогло. Јако желим да земље, као што је Србија, имају исту шансу. Јако је опасно ако у први план избијају политички критеријуми, а не они критеријуми који су важни: дакле критеријум правне државе, демократије, људских права, економске спремности. Ако би Србија била земља чланица Европске уније, то углавном смањује тензију“, рекао је он.
Као пример, он је навео да Словачка данас има одличне односе са Мађарском и када је реч о националним мањинама, али да није било тако у прошлости, али да се данас политички представници добро разумеју и не постоје никаква нерешена питања између Словачке и Мађарске.
„Виктор Орбан и ја улажемо огромну енергију да буде мир и да овде људи добро живе. Верујем у тезу да уколико би Србија била у Европској унији, тензија не би била тако велика. Но сматрам да ће тема Косова бити коришћена као кочница када је реч о приступу Србије Европској унији“, оценио је словачки премијер.
Он је рекао и да ће се у ЕУ у наредном периоду усвојити такозвана Стратешка агенда за предстојећи буџетски период, чији је саставни део проширење, које има огромне предности за нове земље чланице. Међутим, истиче, постоје и земље које сматрају да ће нове чланице коштати пуно новца, односно да ће пуно новца одлазити на кохезиону политику, на пољопривредну политику, а да постојеће земље чланице више неће толико добијати колико би желеле.
„До одређене мере сам врло реалистичан и желим да кажем да ће проширивање Европске уније бити веома захтеван процес и не бих сада желео да будем претерано оптимистичан и да кажем да ће сутра бити Србија, Босна и Херцеговина и остале земље примљене у Европску унију. Тако једноставно вероватно неће ићи, пошто ће бити земаља чланице ЕУ које ће гледати сопствене националне интересе и које ће рећи да ће бити боље ако се још мало сачека са проширивањем“, рекао је он.
Истиче и да би за Србију била огромна победа да што пре постане део Европске уније и да је Словачка за то максимално спремна, да има искуство и да би могла то искуство, са грешкама које је учинила приликом уласка, да пренесе на Србију уколико би Србија то хтела. „Учинили смо велике грешке и у другим процесима, зато нећу пуно паметовати, нити некоме делити савете и увек говорим да се у другу земљу одлази са шеширом у руци а не са шеширом на глави, али када је реч о нашим грешкама, врло радо ћемо вам рећи о њима. Желим Србији што бржу интеграцију и у овоме имате нашу пуну подршку“, рекао је Фицо.
Putin: Odnosi Rusije i Srbije posebni, Srbi najpouzdaniji saveznici

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Фицо: Србија да рачуна да ће Косово бити кочница за чланство у ЕУ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.