Коперникус: Прошли месец најтоплији фебруар у модерним временима

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Mar.2024, 13:41

Коперникус: Прошли месец најтоплији фебруар у модерним временима

Прошли месец је био најтоплији фебруар у модерним временима, чиме су месечни рекорди продужени на девет заредом, саопштила је европска климатска служба Коперникус. Фото: Градске инфо Од јуна 2023. године, сваког месеца су бележене нове рекордне температуре за тај период године. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Истовремено, површина светског мора најтоплија у историји, а антарктички морски лед поново је достигао екстремно ниске вредности.
„Температуре површине океана у екваторијалном Пацифику јасно одражавају феномен Ел Нињо. Али температуре површине мора у другим деловима планете биле су упорно и необично високе у последњих 10 месеци“, објашњава професорка Ћелесте Сауло, генерална секретарка Светске метеоролошке организације.
Загревање океана изазвало је забринутост због масовног избељивања коралних гребена, а загревање такође подиже глобални ниво мора и може довести до стварања урагана већег интензитета. Температуре и даље подиже пацифички временски догађај Ел Нињо, али климатске промене узроковане људским фактором су и даље највећи узрок загревања, наводи ББЦ.
„Гасови стаклене баште који задржавају топлоту су недвосмислено главни кривац“, напоменула је Сауло. Тешке врућине нарочито су погодиле западну Аустралију, југоисточну Азију, јужну Африку и Јужну Америку.
Концентрације угљен-диоксида су на највишем нивоу у последњих најмање два милиона година и поново су порасле на скоро рекордне нивое током прошле године.
Ел Нињо ће наставити да утиче на температуре и временске прилике у наредних неколико месеци, а темпрературе ће опасти између априла и јуна, док научници очекује да хладнија фаза Ла Ниња наступи између јуна и августа.
SI-En-En: Ruska raketa eksplodirala 500 metara od konvoja Zelenskog i Micotakisa

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Коперникус: Прошли месец најтоплији фебруар у модерним временима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.