Европска народна партија спремна да подржи Фон дер Лајен за други мандат у ЕК

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Mar.2024, 09:35

Европска народна партија спремна да подржи Фон дер Лајен за други мандат у ЕК

Водећа европска политичка група, странка десног центра Европска народна партија (ЕПП) данас ће, према очекивањима, подржати председницу Европске комисије (ЕК) Урсулу фон дер Лајен за други мандат на тој позицији. Фото: Танјуг/AP Photo/Mary Altaffer Фон дер Лајден је једини кандидат на >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << листи ЕПП, чиме се повећавају њене шансе за освајање новог мандата.
Тренутној председници ЕК потребна је апсолутна већина да победи, што лидер ЕПП Манфред Вебер тврди да ће се догодити, као и да та странка „стоји уз Фон дер Лајен“. „Европа је тренутно на проби и суочавамо се са много изазова. Гласајмо против екстремиста и молим вас гласајте за озбиљну странку центра, а уједно и највећу, што је Европска народна партија“, поручио је Вебер.
Упркос порасту крајње десничарских и популистичких партија у блоку, ЕПП је задржала јасно вођство међу другим политичким групама уочи избора за Европски парламент у јуну, наводи се у анкетама.
Највећа препрека за Фон дер Лајен да освоји други мандат, према наводима Ројтерса, могли би бити евроскептици, за које се очекује да освоје више места, што би могло натерати председницу да потражи подршку ван традиционалних центристичких партија, потенцијално по цену одређених политичких уступака.
Уколико Фон дер Лајен поново буде именована од стране лидера 27 земаља чланица ЕУ, она ће ће наставити да одређује политику блока када су у питању технологија, пружање државне помоћи, провере кинеских инвестиција и санкције против Русије. Како напомиње Ројтерс, Фон дер Лајен је тренутно главни фаворит за позицију председника ЕК, а задаци њеног новг мандата подразумевали би јачање европске одбране и потенцијална кооперација са бившим председником САД Доналдом Трампом, уколико он поново буде изабран у новембру.
Урсула фон дер Лајен била је прва жена на позицији председника ЕК, и надгледала је излазак Велике Британије из блока, нову заједничку потрошњу ЕУ на енергетику, здравље и економски опоравак након пандемије, а под њеним вођством уведене су амбициозније политике климе и животне средине.
Putin: SAD pustile duha iz boce, tradicionalne vrednosti temelj postojanja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европска народна партија спремна да подржи Фон дер Лајен за други мандат у ЕК се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.