Кисић: Демографско питање је суштина, Србија је то схватила и ради на томе

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Mar.2024, 15:31

Кисић: Демографско питање је суштина, Србија је то схватила и ради на томе

Министарство за бригу о породици и демографију издвојило је и ове године 400 милиона динара за суфинансирање пронаталитетних мера и пројеката, а средства је добило 68 локалних самоуправа, изјавила је данас на Копаоник бизнис форуму министарка за бригу о породици и демографију >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Дарија Кисић. Фото: Танјуг/Јадранка Илић Према њеним речима, демографско питање је суштина, а Република Србија је схватила да мора да се ради на томе, иако резултати свих мера вероватно неће бити видљиви, толико јасни и очигледни, одмах.
„Прошле године смо подржали 52 локалне самоуправе, ове године чак и више, 68 локалне самоуправе и надам се да се наше резултати виде, а сигурна сам да ће да се виде и у будућем периоду“, истакла је Кисићева. Она је навела да министарство практично више од половине свог укупног буџета издваја за сарадњу са локалним самоуправама и невладиним организацијама, а у циљу заједничког рада на побољшању демографске слике Србије.
Говорећи о прошлогодишњим пројектима који су реализовани у сарадњи са локалним самоуправама, Кисићева је нагласила да је изграђено 19 дечијих игралишта, обновљено 15 вртића и осам школских ођељења, као и да су реализоване многобројне друге заједничке активности.
Кисићева је нагласила да је Србија једина земља у региону која је зауставила негативан тренд и пад стопе фертилитета, која је 2012. године била нешто више од 1,4, а сада је 1,63. „Нећемо ту да станемо, Србија не сме да стане и морамо да радимо још више и као што смо чули, наш циљ је да 2027. године ова стопа буде 1,75. Желимо да подстакнемо све да управо размишљају у овом правцу, да без обзира шта радили, чиме се бавили, колико дуго се бавили, да је питање људских ресурса, питање деце, питање над питањима и да практично сви размишљају о томе и добар део својих активности управо усмере у том правцу“, истакла је Кисићева.
Она је указала да је финансијска подршка породицама никада већа, да је родитељски додатак данас у односу на 2012. годину 12 пута веци, а да је председник Александар Вучић најавио да ће он и даље да расте и да ће за прво дете држава да издваја 500.000 динара, а за друго дете 600.000 динара.
Министарка Кисић је додала и да је једна од најважнијих пронаталитетних мера наше државе субвенција за мајке за куповину прве некретнине, коју је до сада добило око 600 мајки.
Mali: Svi indikatori naše ekonomije su apsolutno pozitivni, to potvrdio i MMF

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кисић: Демографско питање је суштина, Србија је то схватила и ради на томе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.