Катастрофалне штете и инфлација непријатељи осигурања

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Mar.2024, 15:29

Катастрофалне штете и инфлација непријатељи осигурања

Другог дана Копаоник бизнис форума, одржана је панел дискусија под називом „Осигурање – нова реалност“. Модератор панела био је Мило Марковић, члан Извршног одбора Компаније „Дунав осигурање“. Кључне теме о којима су разгоарали представници осигуравајућих кућа биле су >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << катастрофалне штете, али и инфлација, која је, по њиховој оцени, велики непријатељ осигурања. Фото: Pakt studio. Члан Извршног одбора Компаније „Дунав осигурање“ Мило Марковић у изјави медијима издвојио је питање катастрофалних штета као једну од битнијих тема на панелу. „Изнета су нека решења из светске и европске праксе и закључено је да је најбоље и најпрагматичније решење и препорука за наше тржиште формирање пула осигурања. Пул осигурања би подразумевао синергију државе, осигуравача и реосигуравача, где би свако имао своју улогу“, рекао је Марковић.
Од државе се очекују, како је навео Марковић, јединствени критеријуми за прихват осигурања и за накнаду штете, прописивање обавезности осигурања и гаранције за стабилност целог тог система. „Осигуравачи могу да понуде широку мрежу за прихват осигурања и за ликвидацију штета. Реосигуравачи, као крупни актери на тржишту, могу да изврше диверзификацију ризика и да својим капиталом омогуће прихват великих износа ризика“, истакао је Мило Марковић.
Фото: Pakt studio. У делатности осигурања инфлација је била значајно већа него што је била општа инфлација на тржишту, оцена је панелиста. Осигуравачи и даље траже начин да реше проблем минуле инфлације, као и инфлацију у појединим сегментима осигурања као што је добровољно здравствено осигурање, уз оцену да је тај проблем још актуелан.
На панелу „Осигурање – нова реалност“ скренута је пажња и на значај развоја и задржавања кадра у осигурању. Фото: Pakt studio. „Удружење осигуравача Србије већ је предузело прве кораке, покретањем специјалистичких курсева и академије за едукацију младих људи заинтересованих да се усавршавају управо у делатности осигурања. Позивамо младе који још нису одлучили у ком правцу ће усмерити своју каријеру да размисле о делатности осигурања“, закључио је Марковић.
Tabaković: Procena da je u februaru inflacija bila oko 5,5 odsto

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Катастрофалне штете и инфлација непријатељи осигурања се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.