Мађарска се противи идеји да Марк Руте буде на челу НАТО

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Mar.2024, 12:45

Мађарска се противи идеји да Марк Руте буде на челу НАТО

Мађарска је против тога да холандски премијер Марк Руте дође на место генералног секретара НАТО, изјавио је министар спољних послова те земље Петер Сијарто, преноси портал Политико уз оцену да то још више доприноси неизвесности око ко ће заузети челно место Алијансе. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/AP Photo/Denes Erdos, File „Свакако не можемо да подржимо избор на позицију генералног секретара НАТО-а, особе која је претходно хтела да примора Мађарску да падне на колена“, рекао је Сијарто за Рутеа, који је, наводи бриселски портал, дугогодишњи критичар актуелне власти у Будимпешти.
Сијартоове изјаве долазе неколико дана пре него што би Орбан требало да се састане са Доналдом Трампом у САД.
Са друге стране Лондон, Париз и Берлин такође су обећали да ће подржати Рутеову кандидатуру за НАТО.
Земље источног блока, које се налазе у близини руске границе нису убеђене из различитих разлога за избор Рутеа – балтичке земље су незадовољне због Рутеовог недостатка посвећености холандској потрошњи за одбрану, док је румунски председник Клаус Јоханис незадовољан дугогодишњим отпором Холандије да се његова земља придружи шенгенској зони.
Ukrajina napala skladište nafte u Kurskoj oblasti, oboren dron iznad Belgoroda

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мађарска се противи идеји да Марк Руте буде на челу НАТО се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.