Аустралија и АСЕАН позвали на мир у Појасу Газе и Јужном кинеском мору

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Mar.2024, 10:38

Аустралија и АСЕАН позвали на мир у Појасу Газе и Јужном кинеском мору

 Аустралија и Асоцијација народа југоисточне Азије (АСЕАН) данас су завршиле тродневни самит на коме су позвале на уздржаност у спорној регији Јужног кинеског мора, као и на трајни прекид ватре у Појасу Газе. Фото: Танјуг/Leo Correa Самит је одржан у Мелбурну, како би Аустралија обележила >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 50 година сарадње са тим азијским блоком, упркос разлика које постоје између 10 чланица када су у питању наводни кинески планови да прошири дипломатску и војну сарадњу са земљама у региону.
Заједничко саопштење Аустралије и АСЕАН-а позива на поредак „заснован на правилима“ у Индо-Пацифику и подстичу се све земље да избегавају било какве једностране акције које угрожавају мир, безбедност и стабилност у региону, наводи Ројтерс.
Изјава долази након што је у уторак заменик директора кинеске мисије у Манили позван на разговор због „агресивних акција“ кинеских поморских снага против мисија снабдевања филипинских трупа стационираних у плитким водама Јужног кинеског мора.
У заједничкој објави, такође је истакнута забринутост због хуманитарне ситуације у Појасу Газе, и позвано на ослобађање свих талаца.
„Осуђујемо нападе на све цивиле и цивилне инфраструктуре, што доводи до даљег погоршања хуманитарне кризе у Гази, укључујуц́и ограниченог приступа храни, води и других основних потреба. Позивамо на хитан и трајан хуманитаран прекид ватре“, наводи се у саопштењу.
Чланице АСЕАН-а су и неке већински муслиманске нације, попут Малезије, Индонезије и Брунеја. Аустралија снажно подржава Израел, иако је раније позвала на прекид ватре и критиковала велики број цивилних жртава у Појасу Газе, подсећа Ројтерс.
 
Hamas: Nastavljamo pregovore o prekidu vatre sa Izraelcima preko posrednika

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Аустралија и АСЕАН позвали на мир у Појасу Газе и Јужном кинеском мору се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.