Статус отпремнине кад је радник технолошки вишак

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Mar.2024, 09:46

Статус отпремнине кад је радник технолошки вишак

Послодавац има обавезу да најкасније у року од 30 дана од дана престанка радног односа, запосленом исплати све неисплаћене зараде, накнаде зараде и друга примања која је он остварио до дана престанка радног односа у складу са општим актом и уговором о раду, укључујући и исплату >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << новчане накнаде уместо коришћења годишњег одмора који није искоришћен у целини или делимично. Фото: Unsplash/Unsplash+ То је тако у случају када запосленом престане радни однос због одласка у пензију или из оправданих технолошких, економских или организационих промена код послодавца (технолошки вишак), а када привредно друштво послује у редовним околностима.
Исплата новчане накнаде уместо коришћења годишњег одмора запосленом врши се у висини просечне зараде у претходних 12 месеци, сразмерно броју дана неискоришћеног годишњег одмора. Поред ове обавезе послодавца која постоји у случају престанка радног односа запосленог по било ком основу, послодавац у оваквим случајевима има обавезу и на исплату отпремнине, а износи отпремнина и начини обрачуна истих ће се разликовати у зависности од основа по којем ће она бити исплаћена.
„Закон о раду предвиђа исплату отпремнине због одласка у пензију запосленог у минималном износу који је послодавац дужан да запосленом исплати, и то најмање у износу од висине две просечне зараде у Србији, уз могућност послодавца да својим општим актом предвиди и већи износ оваквих примања, али никако мањи. У случају престанка радног односа запосленог услед оправданих технолошких, економских или организационих промена код послодавца, висина износа отпремнине обрачунава се на другачији начин и зависи од више параметара“ наводи Вукашин Вуковић, сарадник у адвокатској канцеларији „PC law”. Законодавац прописује да у сваком случају, минимални износ отпремнине који се може исплатити по овом основу не може бити нижи од збира трећине зараде запосленог за сваку навршену годину рада у радном односу код послодавца код кога остварује право на отпремнину, а при чему се под зарадом подразумева просечна зарада запосленог исплаћена за последња три месеца која претходе месецу у којем се исплаћује отпремнина.
Ko je najviše diskriminisan na tržištu rada?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Статус отпремнине кад је радник технолошки вишак се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.