Да ли је храна која је била у удубљеној конзерви и даље безбедна за конзумирање?

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Mar.2024, 19:01

Да ли је храна која је била у удубљеној конзерви и даље безбедна за конзумирање?

Свако понекад купи конзерву са удубљењем. Али да ли је храна која је била у таквој амбалажи и даље безбедна за конзумирање? Фото: Pixabay/ajauregui Ево од чега то заиста зависи.
Зависи од врсте удубљења Када је у питању удубљена конзерва, величина и локација удубљења су најважнији >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << фактори у одређивању да ли се храна и даље може конзумирати.
Удубљења на лименкама обично настају због падова или удараца. Ово може бити проблематично ако постоји удубљење на шаву лименке јер може дозволити бактеријама да уђу у конзерву и потенцијално заразе особу која конзумира храну.
Дакле, ако ваша конзерва има удубљење у шаву, боље је да је баците да бисте заштитили своје здравље. Ако конзерва хране има малу удубину, али је иначе у добром стању, храна треба да буде безбедна за конзумацију.
Дакле, ако имате конзерву туњевине која има малу удубину у средини конзерве, слободно је отворите и видите како изгледа унутра.
Међутим, већа удубљења представљају већи проблем.
Ако конзерва има дубоко удубљење, онда је треба бацити. Дубоко удубљење се дефинише као оно у коју можете ставити прст.
Конзерве са великим удубљењима или удубљењима на шавовима свакако треба бацити.
Зашто их треба бацити? Дубока удубљења често имају оштре тачке, а оштро удубљење на горњем или бочном шаву може оштетити шав и омогућити бактеријама да уђу у конзерву. Иако је било која врста конзервиране хране подложна удубљењима и оштећењима, врста хране која се налази унутра је ирелевантна у смислу безбедности – само је врста удубљења фактор. Проверите штету ако кући донесете удубљену конзерву из продавнице на крају дана. Најбоље је да избегнете куповину оштећених конзерви како бисте у потпуности елиминисали ризик од болести које се преносе храном. Међутим, ако вам конзерва испадне на путу кући или приметите удубљење након што сте је већ купили, само користите ова правила као водич да бисте били што безбеднији.
Tri deserta koja su odlična za vaš mozak i štite od demencije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли је храна која је била у удубљеној конзерви и даље безбедна за конзумирање? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.