Грујичић: Разматрамо могућност вакцинисања трудница против великог кашља

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Mar.2024, 17:34

Грујичић: Разматрамо могућност вакцинисања трудница против великог кашља

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је данас да је ревизију вакциналних картона деце могуће извршити само на упису деце у вртиће и школе, као и да су тренутно, услед епидемије великог кашља, највећи проблем бебе које тек у другом месецу могу да приме вакцину, због чега >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се разматра могућност вакцинисања трудница. Фото: Танјуг/Сава Радовановић „Проблем су највише бебе које су до два месеца старости, које тек у другом месецу примају вакцину против великог кашља, а можемо рећи да заиста постоји епидемија великог кашља. Републичка стручна комисија за инфективне болести је разматрала могућност да се ацелуларном, односно мртвом вакцином, вакцинишу труднице да би заштитиле ту децу у прва два месеца. Да ли ће до тога доћи остаје да се изјасни Републичка стручна комисија за педијатрију и за имунологију“, нагласила је министарка.
Грујичић је подсетила да је обавеза да сва деца буду вакцинисана према календару вакцинација. „Врло је непопуларно забранити неком детету да уђе у колектив или да уђе у школу или у вртић, јер је невакцинисано. Много је важније разговарати с родитељима и много је важније да се врати поверење у медицину засновану на доказима“, рекла је Грујичић.
Како је навела, у малим срединама практично сва деца су ваксинисана и од ММР-а и од великог кашља.
Министарка је апеловала на родитеље да уредно вакцинишу своју децу.
„Замолићу све родитеље да буду одговорни према своје деци. То што сте прочитали две, три пасуса или чланка на интернету, не значи да знате медицину“, поручила је Грујичић.
Нагласила је да ће Е-картони, када буду готови, омогућити свима увид у податке о примљеним вакцинама. „Тако да ће и педијатар и лекар опште праксе, односно људи који воде рачуна о здрављу деце, имати комплетну вакцинацију. Знате да када путујете у иностранство идете стално у Дом здравља да добијете потврде о вакцинама које сте добили. То више неће бити потребно. Све ће бити дигитализовано и ви ћете имати у свом Е-картону тачне податке о вакцинама које сте примили“, рекла је Грујичић.
На питање да ли у Градском заводу за плућне болести на Звездари недостају филтери за спирометрију, министарка каже да нема ту информацију.
„Када су у питању набавка и одржавање било каквих медицинских средстава, питања треба да буду упућена Републичком фонду за здравствено осигурање. Министарство здравља само набавља опрему и покрива евентуалне поправке, а филтери су потрошни материјал“, закључила је Грујичић.
Ambasada Japana donira gotovo 130.000 evra u zdravstveni sistem Srbije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Грујичић: Разматрамо могућност вакцинисања трудница против великог кашља се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.