Макрон: Запад да преузме одговорност за Украјину, није време за кукавичлук

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Mar.2024, 16:30

Макрон: Запад да преузме одговорност за Украјину, није време за кукавичлук

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да је време да западни савезници преузму већу одговорност за Украјину, и нагласио да сада није време за кукавичлук. Фото: Танјуг/Darko Bandic Током обраћања у Прагу, француски председник истакао је да је дошао тренутак у ком „у >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нашој Европи кукавичлук није прикладан“, јавља Ројтерс.
Макрон се суочио с критикама многих западних лидера након што је на самиту у Паризу о украјинској кризи отворено сугерисао слање западних трупа у Украјину.
Осврћући се на инвазију Русије на Украјину, Макрон је констатовао да су Француска и Чешка „свесне да је рат поново на нашем тлу (у Европи), да неке силе које су постале незаустављиве свакодневно шире своје претње и нападају нас“, а да ће Европа морати да дорасте историјском изазову и покаже храброст.
Француски званичници су касније образложили да је Макрон желео да подстакне дебату и да су идеје о којима је расправљао укључивале неборбене трупе у улогама као што су деминирање, пружање граничне заштите или обуке украјинских снага. Током посете чешкој престоници, очекује се да ће Макрон расправљати о плановима за финансирање брзе набавке муниције од трећих земља за у Украјину, а француски председник је инсинуирао да ће Париз помоћи овој иницијативи, без изношења детаља.
Те планове је претходног месеца објавила Чешка, уз подршку Данске, Канаде и других западних савезника, будући да се Украјина суочава с мањком артиљерије, док руске трупе напредују на истоку.
Једно од кључних питања за Француску би било потенцијално финансирање чешке иницијативе, како се Париз дуго залагао за коришћење европских фондова за одбрану и индустрију ЕУ и противио се коришћењу европских финансија ван блока.
Упркос Макроновој подршци чешкој иницијативи, неколико француских дипломата је саопштило да се Париз и даље противи употреби европског новца, али наводе да постоји подршка билатералној куповини. „Као и Чеси, и ми смо свесни да је неопходно набавити што више муниције за Украјинце, али да то суштински не промени нашу визију о томе да европски ресурси служе да оснаже европску индустрију“ рекао је неименовани дипломата.
Kamala Haris traži od Bajdena da progovori o humanitarnoj situaciji u Gazi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Макрон: Запад да преузме одговорност за Украјину, није време за кукавичлук се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.