Како алкохол утиче на јетру: Озбиљне последице се могу спречити ако реагујете на време

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Mar.2024, 12:31

Како алкохол утиче на јетру: Озбиљне последице се могу спречити ако реагујете на време

Јетра је највећи орган у људском телу. Потребан је за стотине процеса у организму, укључујући разградњу токсина, између осталог и алкохол. Фото: Pexels/Pixabay Како је то први орган који се „сусреће“ са попијеним алкохолом, није изненађујуће што је посебно осетљив на дејство алкохола, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пише Ешвин Данда, изванредни професор хепатологије на Универзитету у Плимуту.
Алкохол може проузроковати дуготрајну оштећење јетре, па њен опоравак зависи од тога колика је штета причињена, односно понекад је штета непоправљива, упозорава он.
„Остали органи, укључујући мозак и срце, такође могу бити оштећени дуготрајном прекомерном конзумацијом алкохола. Али као специјалиста за јетру, свакодневно се сусрећем са људима који имају обољења јетре која су последица прекомерне конзумације алкохола. Реч је о спектру болести у распону од таложења масти у јетри (масна јетра) до стварања ожиљака (цирозе) и обично не изазива никакве симптоме све до веома касних стадијума оштећења органа“, објашњава хепатолог.
У почетку, алкохол чини јетру масном. Масноћа изазива упалу јетре. Као одговор, јетра покушава да се излечи стварањем ожиљног ткива. Ако се ово настави без контроле, цела јетра може да постане мрежа ожиљака са малим острвима „добре“ јетре између, што знамо под називом цироза. У касним стадијумима цирозе, када јетра отказује, људи могу да пожуте (жутица), отекну од течности, постану поспани и збуњени. Ово стање је озбиљно и може бити фатално, упозорава он.
Већина људи који редовно пију више од препоручене границе од 14 јединица алкохола недељно (то јест, око шест пинти пива нормалне јачине са 4 процента алкохола, или око шест просечних (175 мл) чаша вина од 14 процената алкохола) ће имати масну јетру. Дуготрајна и прекомерна конзумација алкохола повећава ризик од настанка ожиљака и цирозе. На срећу, постоје добре вести: код људи са масном јетром, након само две до три недеље одвикавања од алкохола, јетра може да зарасте, изгледа и функционише као нова. Код људи са упалом јетре или благим ожиљцима, чак и у року од седам дана од престанка конзумирања алкохола, може доћи до видљивог смањења масти у јетри, упале и ожиљака. Престанак конзумирања алкохола на неколико месеци омогућава јетри да се излечи и врати у нормалу.
Код тешких алкохоличара са тежим ожиљцима или отказивањем јетре, уздржавање од алкохола неколико година смањује могућност погоршања отказивања јетре и смрти. Међутим, особе које пију могу постати физички зависне од алкохола, а нагли престанак алкохола може изазвати кризе. У благом облику оне су у виду дрхтавице и знојења. Озбиљнији симптоми укључују могућност халуцинација, напада, па чак и смрти. Зато је важно да се алкохолизам лечи у сарадњи са лекарима.
Престанак конзумирања алкохола позитивно утиче на сан, функцију мозга и крвни притисак. Дуготрајна апстиненција од алкохола смањује ризик од неколико врста рака (укључујући јетру, панкреас и дебело црево) и ризик од срчаних болести и можданог удара. Наравно, алкохол није једини узрок лошег здравља. Престанак има многе здравствене предности, али није лек за све. Треба га посматрати као део здравог начина живота, укључујући уравнотежену исхрану и редовно вежбање. „Дакле, ако се сетите мита о Прометеју, чију су јетру кљуцале птице, а нови орган упорно растао, треба рећи да јетра има невероватну моћ да се самолечи након оштећења, али то важи за оштећења која су безопасна. Ако престанете да пијете и имате само масну јетру, она се брзо може вратити у нормалу. Ако сте у почетку имали оштећену јетру (цирозу), престанак конзумирања алкохола омогућиће извесно зарастање и побољшање функције, али не може да поништи сву штету која је већ учињена“, упозорава хепатолог.
Дакле, ако желите да бринете о својој јетри, пијте умерено и држите се правила без алкохола два до три дана у недељи. На тај начин нећете морати да се ослањате на магичне моћи самоисцељења јетре да бисте остали здрави.
Da li ste kruška, jabuka ili peščani sat?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како алкохол утиче на јетру: Озбиљне последице се могу спречити ако реагујете на време се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.