Њихова библиотека поседује преко хиљаду књига: Издају пет часописа, а захваљујући софтверу који је развијен на ФТН-у, слепе и слабовиде осо

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Mar.2024, 18:48

Њихова библиотека поседује преко хиљаду књига: Издају пет часописа, а захваљујући софтверу који је развијен на ФТН-у, слепе и слабовиде осо

Основни циљеви Савеза слепих Војводине су заштита и унапређење социјално-економског положаја и социјалне сигурности слепих, као и стварање услова за радно ангажовање, хуманије услове живота и равноправног учешћа слепих у друштвеној заједници. Фото: nsuzivo.rs У Савезу слепих Војводине >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << има и рођених слепих и људи који су касније ослепели од шећерне болести. Савез броји 600 људи, свих година.
-Градска организација Нови Сад покрива девет општина. Код радионица које организујемо је веома битно дружење, али и обука. Код нас људи дођу и учлане се уколико испуне све критеријуме, онда ту постоје одређене активности. Што се тиче градске организације, постоје разне секције за слепе жене, шаховски куп и сличне спортско-рекреативне активности. Технологија узима маха и све чешће су слепи људи окренути технологији, јер се мање друже. Постоји веома развијена технологија за слепе људе која омогућава да слепи људи користе рачунар или паметне телефоне. Постоји софтвер који је развијен на ФТН-у, и он вам све чита. Софтвер се добија као помагало од ПИО фонда и онда се инсталира. Научио сам да се служим рачунаром пре двадесет година. Постоје слепе особе које уче друге да користе рачунар. Такође, све што се дешава у друштву, дешава се и код нас- рекао је Велибор Пилић, председник Савеза слепих Војводине.
Фото: nsuzivo.rs У покрајинском савезу постоји и модерно опремљена библиотека, са више хиљада наслова у звучној техници и на Брајевом писму. Такође, опремљен је и изонски студио, где спикери читају, а помоћу одређених уређаја слепе особе слушају. Како кажу из овог савеза за наш портал, издају пет часописа и имају модерну штампарију и читаоницу.
-Мој муж је слеп, а кува најлепшу кафу, пере судове, заједно све радимо. Слепе жене су врсне куварице, мајке. Једино правило код куће у којој је особа слепа јесте да све увек буде на истом месту- речи су Гордане Пилић.
Novosadski branč – gde ga sve ima?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Њихова библиотека поседује преко хиљаду књига: Издају пет часописа, а захваљујући софтверу који је развијен на ФТН-у, слепе и слабовиде особе данас користе савремену технологију (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.