Мраз и даље прети воћу, улагање у заштитне системе инвестиција, а не трошак

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Mar.2024, 14:46

Мраз и даље прети воћу, улагање у заштитне системе инвестиција, а не трошак

Највећу претњу најпрофитабилнојој грани српске пољопривреде воћарству, представљају климатске промене. Воћари страхују од мраза који би могао да покоси биљке које су пред цветање. Мораће да се припреме и за борбу са сушом у току лета, градом и олујама. Стручњаци понављају да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је улагање у заштитне системе – инвестиција, а не трошак. Фото: Градске инфо Двадесетстепени у јануару и фебруару довело је воће у фазу пупољака, па се над воћнацима надвила претња мразом. Ако температура падне испод нуле, многима ће род бити под знаком питања.
„Зависи од сорте и од парцеле, како и где креће вегетација. Дуго је времена,међутим,још до краја марта и почеткааприла, где смо и даље у ризику“,указујеЈанко Лужанин, воћар из Миоковца код Чачка.
Воћар из села Гргуре код Чачка Драгиша Игњатовић наводи да је урадио све што је требало да би заштито воће – кречење, резање, окопавање….
„Сада је све у божијим рукама.Може да исцвета, као да ништа нисмо радили“, забринут је Игњатовић.
Да воће не би штитила само „божија рука“, стручњаци апелују на пољопривреднике да уведу савремене технологије. Кажуда јето инвестиција,ане трошак,као и дадржава враћа 50 одсто уложеног.
„Коришћење антифрост система је најбољи начин заштите од ниских температура. Користилисмо гакод јабучастих воћних врста, али смо кренилу и и код коштичавих – код трешње и кајсије.Могу секориститииветро-турбине,те убацивање топлог ваздуха, али и примитиван начинкоришћењабала“,наводи проф. др Зоран Кесеровић са новосадског Пољопривредног факултета у Новом Саду.
NBS: BDP porastao za 3,8%, industrijska proizvodnja za 6,9%

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мраз и даље прети воћу, улагање у заштитне системе инвестиција, а не трошак се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.