Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Mar.2024, 12:21

Креће сезона младог лука: Ево зашто је добро да га конзумирате

Узевши у обзир да млади лук већ можете да пронађете на пијацама, вреди истаћи низ здравствени предности које доноси за организам. Фото: Unsplash/Christopher Previte Богат је витаминима и минералима који помажу у превенцији разних болести, као и сумпором, бакром, фосфором, калијумом, магнезијумом, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << калцијумом и манганом.
Може се припремати на разне начине, али га је најбоље јести у свежем облику заједно с његовим дугим зеленим листовима. Међу бројним предностима које носи по здравље истичу се следећи.
Спречава прехладу и грип Како има антибактеријска и антивирусна својства, одличан је лек за лечење вирусних инфекција и грипа.
Помаже у варењу Можете редовно конзумирати млади лук како бисте повећали брзину пробаве ако патите од екстремних проблема с пробавом као што су гастритис, киселост, затвор и други поремећаји.
Млади лук садржи влакна која помажу у покретању столице. Лечи натечена црева и чини ваш пробавни систем активним. Особе са проблемима са варењем треба да конзумирају 20-30 грама младог лука два пута дневно, једном ујутру и увече.
Снижава ниво шећера у крви Истраживања су показала да једињења сумпора присутна у зеленом луку смањују ниво шећера у крви повећањем нивоа инсулина. Инсулин је неопходан за транспорт шећера из крвотока до телесних станица.
Добар је за ваше очи Поред каротеноида као што су лутеин и зеаксантин, зелени лук садржи витамин А, који игра виталну улогу у одржавању нормалног вида и одржавању здравих и јаких очију. Такође се бори против макуларне дегенерације, стања које резултира губитком вида, те штите очи од упале.
Одржава здравље вашег срца Присуство антиоксиданса у младом луку помаже у спречавању оштећења ДНК и ћелијског ткива инхибирајући деловање слободних радикала. Витамин Ц помаже у снижавању високог холестерола и крвног притиска у телу, што смањује ризик од срчаних обољења.
Једињења сумпора присутна у овом луку такође помажу у смањењу ризика од коронарних болести срца.
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Креће сезона младог лука: Ево зашто је добро да га конзумирате се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.