Србијагас планира градњу још три нова складишта и два гасна интерконектора

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Mar.2024, 18:19

Србијагас планира градњу још три нова складишта и два гасна интерконектора

Представницима земаља Европске уније Србијагас је у Нишу представио планове гасних инвестиција уз могућност подршке Брисела. Србија има све важнију позицију у регионалном снабдевању. Фото: Србијагас За годину и по добиће и најсавременију лабораторију, четврту у Европи за >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мерење квалитета и протока гаса. Гасни интерконектор изграђен је уз подршку Европске уније, прорадио је прошле године и донео нашој земљи алтернативу у снабдевању, па се најављује и повећање капацитета.
– Он има изузетну важност и у економском и у политичком смислу да би се заштитиле енергетске потребе српске индустрије и домаћинстава и да би се смањила зависност од једног снабдевача. Овом инвестицијом Европска унија је потврдила важност коју даје енергетској транзицији и декарбонизацији у Србији – рекла је директорка Одељења за европске интеграције и економију у Делегацији ЕУ у Србији, Андреа Хохубер.
У Србијагасу очекују и даљу подршку јер наша земља има све могућности да буде важна транзитна рута на Јужном гасном коридору. Уз проширење складишта Банатски двор, у плану је градња још три нова складишта и два гасна интерконектора. – Ниш – Македонска граница. Колеге из Грчке су нам рекле да се већ ради гасовод из Грчке до Македоније, тако да верујем да ће и тај интерконектор за годину и по дана бити у фукцији. Споменули смо да крећемо да радимо и интерконектор према Румунији. То је само шест километра, али треба изградити од Београда да би то било функционално – каже генерални директор Србијагаса, Душан Бајатовић.
Увоз руског гаса у Европску унију са 40% пао је на 8 процената. Гасоводи Северни ток су онеспособљени, а уколико Украјина до краја године не продужи уговор о тразиту, престаће и доток том трасом. Тако да се све више рачуна на Јужни гасни коридор и снабдевње ЛНГ терминала и Азербејџана. – Европа се поприлично ослободила зависности од руског гаса. Европа увози гас из Азербејџана. Азербејџан има енергетски дил са Русијом тако да можда постоје алтернативне руте како руски гас налази пут ка Европи – рекао је економиста Иван Остојић.
Ове седмице Европска комисија позвала је чланице да наставе ограничење потрошње гаса од 15 одсто, које важи већ две године, уз ублажавајућу препоруку да то буде на добровољној основи. Стручњаци оцењују – то је знак да енергетској кризи још није крај.
Novih 95 elektrovozila u Pošti Srbije, koristiće se za prijem i dostavu pošiljki

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Србијагас планира градњу још три нова складишта и два гасна интерконектора се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.