Зашто су пси тако срећни када нас виде?

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Mar.2024, 16:00

Зашто су пси тако срећни када нас виде?

Ако сте власник пса, вероватно знате о чему говоримо. Фото: Pixabay/ZigmarsBerzins Вратите се из продавнице у којој сте били врло кратко, отворите врата, а ваш пас налете на вас, као да вас није видео годинама. Скачући, лижући се, мазећи се и лајући, поздрављају те сваки пут када дођеш кући.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> „Где си био?“, „Зашто си ме оставио?“, „Обећај да ћеш ме следећи пут повести!“, само су неки од реченице које можете прочитати на том срећном лицу. Зашто је то тако? Зашто пси реагују на овај начин, док друге животиње не показују ту срећу у толикој мери? Наука је решила ову загонетку, па стручњаци кажу да постоје два разлога за то:
Преци паса су вукови Пре него што су постали наши љубимци и верни пријатељи, пси су више личили на вукове. У свету вукова, облизивање лица и показивање емоција, када виде драго створење, добродошао је поздрав. За вукове је лизање оно што је руковање за људе. Лизањем члана чопора, који однекуд долази, вук сазнаје да ли је тај други вук вечерао и да ли доноси нешто за чопор.
„Мирис власника је оно што изазива срећу код пса. Ипак, ниједан други мирис, чак ни мирис другог пса са којим живи, не изазива толико среће код пса. Пси нас доживљавају као нешто веома вредно и за нас власници имају посебне емоције које не показују ни према једном другом бићу“, истиче Грегори Бернс, научник који је проучавао псе.
Пси су радознали Пси нас воле не само зато што их хранимо, већ и зато што им је живот са нама забаван, нудимо им нова искуства, водимо их на различита места, изненађујемо их и то одговара њиховој природи. Псима је досадно без власника, па је то разлог њихове среће када се власници појаве на вратима. Међутим, стручњаци кажу да су и пси љубоморни на своје власнике, јер „све време морају негде да иду”. Пас гори од жеље да сазна где сте били, нањушиће вас да сазна да ли сте били са неком другом животињом, да ли сте га изневерили, и наравно, на крају – да ли сте их довели. храна. Шта год да је разлог ове велике среће, кад год дођете кући где вас чека пас, помажите га, пољубите и играјте се са њим. Покажите му да се ипак најбоље проводите с њим.
Da li je hrana za mačke bezbedna za pse? Sve što treba da znate o krađi iz mačje činije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто су пси тако срећни када нас виде? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.