Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Mar.2024, 12:31

Не излажите се ризику: Ове намирнице не би требало да једете током трудноће

Одржавање здраве исхране током трудноће важно је и за добробит мајке и за развој детета. Фото: Pexels/Matilda Wormwood Док се бројне храњиве намирнице препоручују током другог стања, постоје и оне које се не препоручују за редовно конзумирање. Најбоље би било избегавати их или конзумиртаи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << што мање.
Сирова јаја Конзумирање сирових јаја може да узрокује симптоме попут температуре, мучнине, повраћања и дијареје. Код трудница, инфекција салмонелом може довести до озбиљних компликација, стога се препоручује избегавање хране у којој се налазе недовољно обрађена јаја, попут домаћег мајонеза или сировог теста.
Недовољно кувана или сирова риба Сирова риба и морски плодови могу бити ризични за труднице. Конзумација недовољно куване или сирове рибе током трудноће може довести до инфекција које могу изазвати озбиљне здравствене компликације за мајку и бебу. Препоручљиво је избегавати сирову рибу и одлучити се за кувану рибу како би се смањио ризик од болести које се преносе храном.
Неопрано или неољуштено воће и поврће може садржавати бактерије, паразите или тло, као резултат тога што је у продавници пуно људи рукама дирало намирнице. Решење овог проблема је темељно прање воћа и поврћа пре конзумације.
Риба која садржи висок удео живе Храна богата живом може бити врло штетна током трудноће. Одређене врсте риба садрже високе разине живе, што представља ризик за мајку и дијете. Рибе као што су сабљарка, скуше, морски пас и одређене врсте туне требало би избјегавати током трудноће.
Недовољно кухано или сирово месо Слично као и сирова риба, труднице би због ризика од штетних бактерија и паразита требало да смање конзумацију недовољно куваног или сировог меса. Бактерије из недовољно обрађеног меса могу да буду штетне за мајку и дете, зато би труднице требало да се побрину да месо буде темељно кувано како не би постојао ризик од болести.
Recept francuskog travara star 100 godina: Maska od ječma podmlađuje bar deceniju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Не излажите се ризику: Ове намирнице не би требало да једете током трудноће се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.