Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Mar.2024, 11:15

Који пси живе најдуже, а који најкраће – одговор ће вас изненадити

Мали пси са дугачким носевима, попут малих енглеских хртова и јазавичара, могу да живе много дуже од паса који имају кратке њушке и равна лица, говори ново истраживање, у коме је анализирано преко пола милиона паса. Аутори су успели да открију који пси у просеку живе најдуже, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << а који најкраће, а интересантно је да дужина живота не зависи само од расе, већ и од величине и пола ове животиње. Фото: Pexels/Blue Bird Утврђено је да мужјаци паса средње величине и кратке њушке, попут енглеског булдога, у просеку живе чак три пута краће него мале женке паса са дугом њушком, као што је патуљасти јазавичари или италијански хрт. До сада су рађене бројне студије на ову тему, али ово је прво проучавање у коме су се детаљно анализирале разлике између животног века 150 другачијих раса.
Интересантно је да, без обзира на расу, женке у просеку могу да живе мало дуже од мужјака (тачније око 12.7 година, док мужјаци живе око 12.4 године). За прецизне резултате, истраживачи из Енглеске су анализирали више фактора, као што су раса, величина, облик лица и пол. Просечно животно доба свих паса је било 12 и по година, али постоје одређене разлике у генетици које утичу на дужину живота.
Иако још увек нису утврђени прецизни разлози зашто неке расе живе дуже, а неке краће, научници тврде да велику улогу имају здравствене комликације, које најчешће имају пси са кратким њушкама.
„Забринути смо за псе са равим лицем и кратком њушком, због негативних утицаја неодговорног узгоја и куповине ових раса, који укључују краће животни век, као што је приказано у овом истраживању. Желимо да нагласимо потенцијалним власницима да добро размисле пре него што одаберу ове расе,“ рекао је стручњак за псе Бил Ламберт. „Када бирате пса, требало би да одете код стручњака који ће да провери како он дише, као и да, ако је могуће, будете сигурни да родитељи пса нису имали пренаглашене или деформисане делове лица.“
Истраживачи су саставили следеће листе раса које у просеку живе најдуже и најкраће, а занимљиво је да „снажни и опасни“ пси у просеку немају дугачак животни век као расе мале величине:
Најдужи животни век: 1. Ланкашир хилер: 15.4 године
2. Тибетански шпанијел: 15.2 године
3. Болоњски пас: 14.9 година
4. Шиба ину: 14.6 година
5. Папилон: 14.5 година
6. Хавански бишон: 14.5 година
7. Белгијски шпиц: 14.2 године
8. Лејкландски теријер: 14.2 године
9. Тулеарски пас: 14.2 године
10. Бордер теријер: 14.2 године
Најкраћи животни век: 1. Кавкаски овчар: 5.4 године
2. Канарски пас: 7.7 година
3. Кане Корсо: 8.1 година
4. Енглески мастиф: 9.0 година
5. Мајмунски пинч: 9.3 године
6. Гонич Светог Хуберта: 9.3 године
7. Напуљски мастиф: 9.3 године
8. Бернардинац: 9.3 године
9. Енглески булдог: 9.8 година
10. Француски булдог: 9.8 година
Истраживачи се надају да ће откриће бити корисно за ветеринаре, научнике, али и будуће власнике, како би били свесни „будућих обавеза и потенцијалног времена трајања њиховог односа са крзненим пријатељем“.
Čudno ali istinito: Za zdravlje kože dalmatinca potrebna redovna i detaljna nega pega

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Који пси живе најдуже, а који најкраће – одговор ће вас изненадити се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.