Галант: Сви морају да служе војни рок

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Feb.2024, 13:15

Галант: Сви морају да служе војни рок

Израелски министар одбране Јоав Галант позвао је на укидање изузећа од војног рока за припаднике ултра-ортодоксне јеврејске заједнице и додао да ће подржати закон који ће решити то питање само ако га подрже и министри странака центра – Бени Ганц и Гади Ајзенкот Фото: Танјуг/Abir >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Sultan/Pool Photo via AP, File Његов став, заједно са растућим притиском на владу да постигне решење за тај дуго одлагани политички „врућ кромпир“, могао би да доведе до жестоког сукоба са странкама ортодоксних Јевреја, које су кључне за опстанак владајуће коалиције премијера Бењамина Нетањахуа.
Позивајући на усвајање закона који би изменио ситуацију у којој већина младих мушкараца из ултра-ортодоских средина може да избегне обавезну војну службу ако оду на верске студије, Галант је рекао да је притисак због потреба за људством у војсци, услед борби у Појасу Газе и на северној граници Израела, захтева допринос свих сектора друштва, преноси „Тајмс ов Израел“.
„Ми ценимо оне који своје животе посвете проучавању Торе. Међутим, без физичког постојања, нема ни духовног постојања. Наши безбедносни изазови показују да свако мора да сноси терет службе. Сви делови друштва“, рекао је Галант у телевизијском обраћању из седишта Министарства одбране у Тел Авиву.
Галантово инсистирање, уз подршку посланика странке Национално јединство, из које долазе министри Ганц и Ајзенкот, обојица бивши шефови генералштаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ), вероватно ће омогућити влади да усвоји закон. Управа за кадрове ИДФ-а саопштила је прошле недеље да је око 66.000 младића из ултра-ортодоксних заједница добило одлагање служења војног рока током прошле године, што је рекорд свих времена.
Закон којим се одобравају изузећа од служења војног рока је израелски Врховни суд 2017. године одбацио као дискриминаторан, јер крши принцип једнакости пред законом, а влади је наложио да донесе нови закон. Влада је прошле седмице обавестила суд да јој је потребно више времена за доношење таквог закона јер је то било немогуће учинити током рата који је у току. Како је речено, до 24. марта ће бити наведено шта ће нацрт закона садржавати, а затим је затражено да се рок за доношење закона продужи до краја јуна.
Галант је истакао да је регрутација свих делова друштва од суштинског значаја за победу у рату“. „Ово није страначко питање. То није секторска ствар. Ово је питање националне безбедности од највеће важности“, рекао је он.
Vrhovni sud SAD prihvatio zahtev da odluči o Trampovom imunitetu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Галант: Сви морају да служе војни рок се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.