САД страхују да ће Израел покренути копнени напад на Либан

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Feb.2024, 12:30

САД страхују да ће Израел покренути копнени напад на Либан

Администрација председника САД Џозефа Бајдена и амерички обавештајни званичници забринути су да Израел планира копнени упад у Либан који би могао бити покренут крајем пролећа или почетком лета, уколико се дипломатским каналима либанска милитантна група Хезболах не натера >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на повлачење са границе са Израелом. Фото: Танјуг/AP Photo/Evan Vucci Позивајући се на неименоване званичнике администрације и обавештајне изворе, Си-Ен-Ен (ЦНН) преноси да се о потенцијалном копненом упаду израелске војске у Либан говори толико често, да се помиње и у званичним брифинзима особља администрације.
“Ми радимо под претпоставком да ће до израелске војне операције доћи у наредним месецима. Не наредних недеља, већ касније овог пролећа“, рекао је један званичник Бајденове администрације.
Док су САД кључни посредник у текућим разговорима о прекиду ватре у Појасу Газе, Бајденова администрација је такође водила паралелне разговоре са израелским и либанским званичницима о стварању тампон зоне унутар јужног Либана, што би пропало у случају напада Израела на Либан.
“Мислим да оно што Израел ради јесте да покрећу ову претњу у нади да ће доћи до договора. Неки израелски званичници сугеришу да је то више покушај претње коју могу да искористе. Други о томе више говоре као о војној потреби која ће се догодити“, рекао је званичник.
Други високи званичник Бајденове администрације рекао је да постоје елементи унутар израелске владе и војске који подржавају напад.
“Постоји све већа група која каже – хајде да пробамо. Сваки упад могао би да доведе до велике, велике ескалације чије размере не можемо да замислимо“, рекао је он.
Око 80.000 Израелаца расељено је са севера земље од октобра, услед граничних сукоба Израела и Хезболаха.
“Држава Израел неће се вратити предратни статус кво у којем Хезболах представља директну и непосредну војну претњу по њену безбедност дуж границе између Израела и Либана“, саопштила је израелска амбасада у Вашингтону.
Последњих дана Израел је појачао своју ваздушну кампању, бомбардујући подручја која се налазе све дубље у Либану.
Bela kuća zabranila prenos američkih podataka u Kinu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак САД страхују да ће Израел покренути копнени напад на Либан се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.