Брнабић: У Тирани постигнут велики дипломатски успех, потврђен суверенитет Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Feb.2024, 20:01

Брнабић: У Тирани постигнут велики дипломатски успех, потврђен суверенитет Србије

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је у завршној декларацији самита земаља Југоисточне Европе и Украјине на инсистирање председника Србије Александра Вучића избачен термин „земља“, чиме је, како је рекла, потврђен суверенитет Србије и постигнут велики дипломатски >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << успех. Фото: Танјуг/AP/Armando Babani
„Да то није било прихваћено, онда би се наша аутономна покрајина Косово и Метохија тамо појављивала као земља учесница самита. На томе је председник Александар Вучић инсистирао и издејствовао да се то промени, да се тај део избаци. Ми смо тако у једном изузетно важном дану на једном изузетно важном самиту из свих докумената и декларација практично то избацили и потврдили наш суверенитет“, рекла је Брнабић, гостујући на ТВ Прва.
Она је истакла да је то „огромна ствар у тешким околностима“.
Поред тога, додала је да је, захваљујући Вучићу, избачена формулација о неопходности увођења санкција Руској Федерацији, као и део о малигном руском утицају.
„Ми заиста не видимо малигни руски утицај у Србији, ни на Западном Балкану. Али ако причате о малигним утицајима страних држава, онда свакако можете да разговарате о малигним утицајима различитих страних држава“, истакла је премијерка.
Према њеним речима, избацивање тих делова и формулација из декларације представља велики дипломатски успех Србије.
Додала је да то указује на „огромну храброст“ председника Вучића.
”Да ви пред таквим скупом кажете: ‘Ово је нешто што је неприхватљиво за нас и ми се са тим нећемо усагласити’ и да се то усвоји – то није лако. Рекла бих да је ово једна једна од најтежих ствари које он успео да уради у последње време“, рекла је Брнабић.

Vučić: U petak razgovaram sa kolegama iz SNS o izborima u Beogradu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брнабић: У Тирани постигнут велики дипломатски успех, потврђен суверенитет Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.