Вучевић: Верујем да се Србија враћа себи и да се не стиди себе

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Feb.2024, 16:43

Вучевић: Верујем да се Србија враћа себи и да се не стиди себе

Председник Српске напредне стране (СНС) Милош Вучевић рекао је данас пре почетка панела „Први сретењски сусрет“ који је организован у Београду, да верује да се Србија враћа себи, да верује себе и да се не стиди себе, јер једино тако може да буде политичко – економски конкурентна >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у свету и за периоде које долазе. Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовћ Вучевић је рекао да је врло значајно да овај пут држава обележавање Сретења као најважнијег државног празника организује на тај начин да то не буде само једна церемонија, већ да се организује у више градова и кроз више догађаја.
„Данашњи сретењски сусрети су практично обележавање Сретења или прича о свима нама, не само о нашој историји или прошлости, како неко увек изнова намерно покушава дефинисати, да је то нешто што нас повезује да ми будемо модернији или успешнији. Мислим да су идентитетска питања ‘пар еxцелленце политичка’ питања. Поред питања економије, безбедности, али идентитетска питања опредељују ваше суштинске владе, политике државе по оним кључним темама. Идентитетско питање за нас јесте да сами себе поставимо на оно место, на ону столицу, фигуративно, на којој историјски седимо и која нам даје заправо да будемо у заједници развијених, савремених и снажних држава“, рекао је Вучевић.
Он је додао да је задовљан што је Фондација за српски народ и државу организовала данашње сусрете. Одговарајући на питање Тањуга, колико је тешко у данашње време сачувати тај идентитет једне суверене државе у свету где владају ратови и политичка ситуација није стабилна, Вучевић је рекао да је то веома тешко, посебно када сте држава која није површински или бројчано велика.
„То је наравно нешто што није једноставно сачувати. Посебно у ери једне глобализације која се доста агресивно намеће, где вас прво убеђују да сте ви грађани света, а онда, тек да сте грађани неке регије, не државе. Кажу вам да су народи непотребни, него смо ми сви бића у неком простору и времену.
Искрено се политички гадим таквог концепта и не верујем у то. Ја сам прво Србин и грађанин Србије, а онда можемо причати да смо све даље или шире“, рекао је Вучевић.
Он је додао да уколико прво свако од нас не цени своју породицу и кућу, како онда може да гледа шире и даље. Члан Председништва СНС Никола Селаковић, који је био и модератор данашњег панела истакао је да Фондација за српски народ и државу почиње овим панелом серију одржавања јавних панела у којима ће бити укључени стручњаци из различитих заједница, пре свега из академске.
„Идеја нам је и жеља да Сретењски сусрети постану једна врста добре праксе, доброг обичаја. Ово су Први сретењски сусрети који за тему имају управо значај државе као гаранта слободе и права грађана и слободе и права једног народа. Наша фондација ће се потрудити да на овај начин упознаје ширу заједницу, људе који су политички активни, људе који су чврсто на становиштима одбране и надградње онога што јесте национални, културни српски идентитет, онога што јесте јачање државотворности нашега народа, да управо те вредности добијају своју подршку кроз организацију оваквих догађаја“, нагласио је Селаковић.
Он је додао да можда изгледа чудно, што се овај панел организује две недеље након Сретења и додаје да је циљ да се покаже да Сретење није вредно само једног дана, већ да треба да се организује више скупова и догађаја.
„То је вредност наше државе, то је вредност нашега народа и то је вредност коју морамо да гајимо и да негујемо. Ове године обележили смо 220 година од Првог српског устанка, следеће године обележићемо 190 година од првог српског устава и хоћемо да укажемо на то да прослављати тако једну велику годишњицу није ствар једног дана и једне прославе. Овакав догађај, овакве панел дискусије и расправе јесу наш допринос осветљавању и расветљавању самог Сретења и његовог значаја у читавој години, у целој години у којој обележавамо 220 година“, истакао је Селаковић.
Научни саветник Историјског института Београд Александар Растовић који је говорио и на панелу подсетио је да српска револуција која је избила на Сретење 1804. године представља један од најзначајнијих и најважнијих догађаја у историји српског народа.
„Са једне стране означила борбу за стицање слободе и ослобођење од Турске, али са друге стране и ту мукотрпну борбу за обнову српске државности која је изгубљена у средњем веку, а дефинитивно обновљена на Берлинском конгресу“, нагласио је он.
Растовић је рекао да је Сретење значајно и по доношењу Устава, првог српског устава, Сретењског устава 1835. године, чиме су ударени темељи модерне српске државе, чије елементе, односно плодове данас уживамо.
Редовни професор правног факултета Универзитета у Новом Саду Драгутин Аврамовић рекао је да се Сретењски устав бар у теорији често узима као први српски устав. „То је почетак утемељивања српске државности и један добар пут ка независности и ка пуној слободи саме српске државе која је тада егзистирала у оквиру Турске империје. Тако да је ово један врло важан догађај са правног аспекта за утемељивање српске уставно- правне традиције“, рекао је он.
Директор Института за политичке студије у Београду Миша Стојадиновић један од учесника на панелу рекао је да Сретење представља један од најзначајнијих српских празника.
„Доношењем Сретењског устава представљен је један од првих корака ка српској државности. У том смислу, као социолог, потрудићу се да пружим један шири контекст, не само настанка самог устава, већ и догађаја који су претходили том уставу и онога што је уследило касније“, рекао је он.
Фондација За српски народ и државу организовала је панел „Први сретењски сусрет“ на ком су присуствовали и Владимир Орлић, Маја Поповић, Јелена Танасковић, Ирена Вујовић, Горан Весић, Јоргованка Табаковић, Маја Гојковић, Дубравка Ђедовић Хандановић, Дејан Томашевић, Жељко Ребрача.
Vučić se izborio za interese Srbije: Iz deklaracije izbačene tačke koje su Kosovo predstavljale kao jednu od država učesnica Samita

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучевић: Верујем да се Србија враћа себи и да се не стиди себе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.