Како рибе дишу под водом?

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Feb.2024, 16:00

Како рибе дишу под водом?

Као и људима, рибама је потребан кисеоник да би преживеле. Фото: Pixabay/Bergadder Али како рибе дишу под водом? Да би дисале под водом, рибе морају да користе молекуле кисеоника растворене у води, чему служе њихове шкрге. Међутим, количина кисеоника у ваздуху је много већа од количине >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << кисеоника у води, што значи да рибе дишу много теже од људи. Рибе упијају воду у уста као ми ваздух, отварајући и затварајући усне.
Ова вода се затим филтрира кроз шкрге, које се састоје од безброј пернатих филамената направљених од протеинских молекула који изгледају као чекиње на четкици.
Рибе имају хиљаде сићушних крвних судова који помажу кисеонику да уђе у крвоток, чак и више него у људским плућима. Већи број крвних судова омогућава рибама много већу површину за пролаз кисеоника. Ово им помаже да извуку растворени кисеоник из воде и отпусте угљен-диоксид назад у воду.
Како функционишу шкрге? Разлика између шкрга и плућа је главни разлог зашто људи не могу да дишу под водом јер шкрге много успешније извлаче кисеоник из воде него плућа. Према неким научницима, чак 75% кисеоника који пролази кроз шкрге се успешно екстрахује и користи. Рибе такође троше много мање енергије од људи и других сисара, што смањује њихову потребу за кисеоником.
Tetovaža ptice ima posebno značenje: Pogledajte simboliku ovih letećih životinja 

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како рибе дишу под водом? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.