Швајцарска у недељу на референдуму гласа о расту пензија, резултат неизвестан

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Feb.2024, 11:54

Швајцарска у недељу на референдуму гласа о расту пензија, резултат неизвестан

Швајцарска ће у недељу одржати референдум о повећању пензија, а очекује се да ће исход бити неизвестан због забринутости за финансирање овог плана, преноси агенција Ројтерс. Фото: Танјуг/Michael Buholzer/Keystone via AP Швајцарска федерација синдиката је раније предложила да се старијим >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << грађанима исплати 13. пензија и тако ублаже животни трошкови у Швајцаркој где су станарине веома високе.
Ову идеју су политички подржале странке левог центра, али Влада Швајцарске и парламент ове земље који тренутно нагиње удесно су се успротивили повећању пензија пошто сматрају да је оно финансијски ризично.
Присталице плана тврде да је пензиони систем Швајацарске у добром стању и да је повећање пензија не само могуће, већ и неопходно. Насупрот томе опоненти тврде да би повећање могло да проузрокује раст пореза или резове у јавној потрошњи.
Они сматрају да неким богатијим пензионерима није ни потребна повишица.
Чини се да су и грађани Швајцарске подељени поводом овог питања пошто подршка плану која је крајем 2023. године била висока постепено опада. Две трећине Швајцараца је у анкети спроведеној крајем прошле године подржало раст пензија, али истраживање од прошле недеље је показало да је подршка пала на 53 одсто.
Минимална старосна и породична пензија у Швајцарској данас износи 1.225 швајцарских франака, односно око 1.288 евра, а максимална пензија је двоструко већа и износи 2.450 франака. Бирачи у Швајцарској ће се на недељном референдуму изјаснити и о подизању старосне границе за одлазак у пензију на 66 година до 2033. године, а анкете сугеришу да овај предлог неће бити одобрен на гласању.
Ekspert: Prvi severnokorejski špijunski satelit funkcioniše

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Швајцарска у недељу на референдуму гласа о расту пензија, резултат неизвестан се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.