Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Feb.2024, 09:01

Зашто је толико важна РЕМ фаза спавања? Ево колико она треба да траје

Када причамо о квалитетном сну не можемо да не споменемо РЕМ фазу спавања. Фото: Pexels/Andrea Piacquadio Знамо да се сан састоји од неколико делова, а највише се говори о РЕМ фази спавања. Колико нам је заправо РЕМ сна потребно сваке ноћи?
Шта је РЕМ спавање и зашто је важно? Постоје четири >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << фазе сна, од којих је свака повезана са специфичним можданим таласима и неуронском активношћу. Прве три фазе су не-РЕМ спавање, а последња фаза је РЕМ спавање, која се први пут јавља отприлике 90 до 120 минута након што сте први пут заспали, каже Ниши Бопал, сертификовани интегративни психијатар и специјалиста за спавање.
Први РЕМ период може трајати само 10 минута, али како ноћ одмиче, РЕМ сан постаје све дужи. До краја вашег циклуса спавања, ваша РЕМ фаза може трајати и до сат времена, каже Бопал. Током РЕМ спавања, ваша активност можданих таласа, откуцаји срца и крвни притисак су слични онима када сте будни. Ваше дисање ће се убрзати, а очи ће се брзо кретати.
– Ова фаза спавања је посебно важна за емоционалну регулацију. Када људи не спавају довољно и ако им је РЕМ сан поремећен, то може довести до емоционалне дисрегулације током дана – примећује она. Ова фаза спавања такође игра кључну улогу у консолидацији памћења.
Већина живописних снова са сложеним причама такође се дешавају током РЕМ спавања. Колико РЕМ сна вам је потребно према годинама? Дакле, колико РЕМ сна вам је потребно сваке ноћи да бисте подржали те суштинске процесе? Све зависи од ваших година. Бебе проводе до 50% свог времена спавања у РЕМ фази.
– Оне током дана примају толико информација да добијају много већи проценат РЕМ сна него ми као одрасли. То им је потребно да би њихов мозак растао и функционисао оптимално, као и да би консолидовали све информације које уче. Како уђете у адолесценцију, идеална количина РЕМ сна почиње да се смањује, а затим се стабилизује. Генерално, здраве одрасле особе треба да проведу 20 до 25% свог времена спавајући у РЕМ фази. Ако имате препоручених седам до девет сати сна, то је отприлике 90 до 135 минута РЕМ сна током целе ноћи.
Старијим одраслим особама (65 и више) треба мало мање РЕМ сна, али то је и даље око 20% укупног сна, додаје она.
Dobar gost mora da ispoštuje ovo pravilo kada prvi put ulazi u nečiji dom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто је толико важна РЕМ фаза спавања? Ево колико она треба да траје се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.